Tuin van de Toekomst

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
Versterken omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland door samenwerking
Thema
Gezamenlijke actie met oog op klimaatmitigatie en -adaptatie en gezamenlijke benaderingen van milieuprojecten en geldende milieupraktijken
Provincie
Oost-Vlaanderen
Beginjaar
2022
Projectkost
€122.479,00
Promotor
Provincie Oost-Vlaanderen
Periode
-
Situering

Via samenwerking met het Proefcentrum voor Sierteelt en (een deel van ) de 57 Oost-Vlaamse lokale besturen wil het project 'Tuin van de Toekomst' bijdragen aan een mentaliteitswijzing inzake particuliere tuinen. De huidige tuintrends focussen op verharding en er is te weinig aandacht voor biodivers en inheems groen. Indien private tuinen in de toekomst natuurlijker worden ontstaat zonder zware financiële inspanningen vanwege overheden, een nieuw geaggregeerd en klimaatrobuust natuurtuinengebied dat zo'n 10% van de Oost-Vlaamse grondoppervlakte beslaat. Er dient daarom draagvlak gecreëerd voor natuurlijke tuinen waarin natuurlijke processen toegelaten worden. Dit project zet in op het klimaatrobuust maken van private tuinen, hetgeen ook de land- en tuinbouw en de imkerij in de regio ten goede komt. Via inheemse plantenkeuze en ontharding kan de particuliere tuin beter harmoniëren met het omliggende landschap, waardoor zowel de beeldkwaliteit van de omgeving als de biodiversiteit toeneemt. Qua soortenrijkdom zullen vooral (bestuivende) insecten, vogels, kleine zoogdieren of amfibieën meer kansen en ruimte krijgen. Een natuurlijke omgeving, zowel in buitengebied als in verstedelijkte kernen, draagt ook bij aan het welbevinden van de bewoners en is aantrekkelijk voor bezoekers. In deze subsidieaanvraag wordt gefocust op de inzet van communicatie om een zo breed mogelijk publiek te informeren en te sensibiliseren tot klimaatgerichte actie in de eigen tuin. 

Doelstellingen
  1. Oost-Vlaamse inwoners sensibiliseren over het nut van klimaatrobuuste en biodiverse tuinen. De gedragenheid voor natuurlijke tuinen helpen vergroten en bijdragen aan de visuele beeldkwaliteit en milieuvriendelijkheid van landelijke tuinen. 
  2. inwoners en lokale besturen informeren over natuurlijke tuinen inzake ontwerp, plantenkeuze, beheer, het weren van verharding, kunststof of uitbundige verlichting enz. Via doorverwijzing naar de vaksector, geïnteresseerden faciliteren een natuurlijke tuin (her) aan te leggen. 
  3. stimuleren van de biodiversiteit in Oost-Vlaanderen. Natuurlijke tuinen vormen nieuwe habitats voor bestuivers zoals wilde bijen en vlinders, vogels en kleine zoogdieren, plaagwerende insecten en talrijke organismen die bijdragen aan een betere bodem. 
  4. lokale besturen ondersteunen bij de uitvoering van de klimaatadaptatieplannen waartoe zij zich middels het Europees Burgemeesterconvenant engageerden.
Uitvoering

Provincie Oost-Vlaanderen

Adres

9000 Gent
België

Delen: