Twee stekken in de Noorderkempen

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Armoede en kwetsbaarheid
Provincie
Antwerpen
Plaatselijke Groep
PG MarkAante Kempen+
Beginjaar
2022
Projectkost
€89.479,20
Promotor
Samenlevingsopbouw Antwerpen
Periode
-
Situering

We verbreden en verdiepen de bestaande sociale kruideniers in Wuustwezel en Kalmthout tot Stek werkingen waar Mensen in een kwetsbare positie terecht kunnen om te werken aan hun onderbescherming. Een Stek is een samenwerkingsverband waar diverse diensten en mensen in armoede samen vorm geven aan een ruimte die ontmoeting, ondersteuning en politiserend werken aan onderbescherming integreert. We gaan outreachend op zoek naar Mensen in een kwetsbare positie en werken samen met hen - met de hulp van het rechtenkompas - aan hun onderbescherming.

Doelstellingen
  1. De sociale kruideniers van Kalmthout en Wuustwezel zijn verbreed tot een volwaardige Stek, Uit een leefwereldonderzoek bij mensen in een kwetsbare positie stelden we vast dat ze nood hebben aan een plaats waar ze terecht kunnen met vragen, waar ze de ondersteuning vinden om hun onderbescherming (het niet opnemen van hun rechten) aan te pakken en waar ze kunnen leren om hun leven volwaardig in handen te pakken. Die plek moet laagdrempelig zijn, ergens waar het niet altijd over problemen gaat, en waar ze kansen krijgen om nieuwe netwerken op te bouwen. De methodiek van de Stek werd op basis van een 11 stedelijke praktijken door Samenlevingsopbouw ontwikkeld als antwoord op onderbescherming. We baseren ons op de omschrijving (in bijlage) en maken de vertaling naar de plattelandscontext van Wuustwezel en Kalmthout. Concreet: We vertrekken van de sociale kruidenier en voegen er elementen uit de stekmethodiek aan toe. We realiseren zo de vier functies: Ontmoeten: We bouwen de ontmoetingsruimte verder uit, vertrekkende van wat er al is. We zorgen dat er tijdens de ontmoeting, kansen zijn om informatie mee te geven, voor effectieve ondersteuning bij vragen of problemen en voor versterking van het netwerk van de bezoekers. Leren: We bieden leerkansen door met mensen in een kwetsbare positie in gesprek te gaan en hen gericht oefenkansen aan te bieden. Het thema waar mensen mee komen staat centraal. Als een vraag meermaals voorkomt bieden we daarrond groepsvorming aan (i.s.m..Ligo.) Verwijzen: De Stek werkt rond onderbescherming. Deze ondersteuning kan bestaan uit een gerichte doorverwijzing of uit daadwerkelijke hulp (cfr. Koffie en Formulieren). Om dit te realiseren schakelen we vrijwilligers in. Politiseren: De werking van de Stek is een ideale context om heel wat signalen te kapteren en een zicht te krijgen op collectieve knelpunten en problemen. We zoeken samen met bezoekers, samenwerkingspartners en oplossingsactoren naar structurele oplossingen voor deze problemen (bv. Nieuwe of aangepaste dienstverlening 
  2. Via outreachend werken zijn mensen in een kwetsbare positie toegeleid. Bovenstaand leefwereldonderzoek duidt ook de reden waarom mensen hun rechten niet volledig en zeker niet tijdig openen. Bijna alle respondenten stelden de stap naar de hulp- en dienstverlening te lang uit. Het niet of laattijdig zoeken van ondersteuning heeft vaak nefaste gevolgen en brengt mensen in een situatie van onderbescherming. Door naar mensen toe te stappen, informeren we hen over hun onderbescherming, over mogelijke oplossingen en leiden we hen tot het laagdrempelig aanbod van de Stek. We vinden mensen in een kwetsbare positie via partners, via vindplaatsen maar vooral via doorverwijzing van andere mensen in een kwetsbare positie. 
  3. Samen met mensen in een kwetsbare positie hebben we hun onderbescherming aangepakt. Iedereen heeft recht op sociale bescherming, maar in de praktijk blijft dit voor een aanzienlijk aandeel mensen in armoede dode letter. Door een te complexe regelgeving, slechte ervaringen met bevoegde instanties, schaamte of onvoldoende kennis doen vele mensen hun rechten niet gelden. We ondersteunen mensen in een kwetsbare positie in het aanpakken van hun onderbescherming. We hanteren hiervoor het rechtenkompas: het rechtenkompas biedt mensen (en welzijnswerkers en vrijwilligers) op een laagdrempelige manier een overzicht van de voordelen, tegemoetkomingen, sociale tarieven, ͙waar ze recht op hebben én hoe ze dit kunnen aanvragen. Ze kunnen ook ontdekken welke diensten en organisaties hen in hun gemeente kunnen ondersteunen. Sommige mensen kunnen zelf aan de slag met het rechtenkompas. Anderen hebben hulp nodig van een vrijwilliger / welzijnswerker. Dit rechtenkompas werken we uit voor de volledige eerstelijnszone Noorderkempen.
  4. De methodiek van de Stek is vertaald naar een plattelandscontext. Aanleiding: De methodiek van de Stek werd ontwikkeld in stedelijke context. In een plattelandscontext liggen de kaarten soms behoorlijk anders: er zijn minder diensten actief, mobiliteit is een groter probleem, kwetsbaarheid is verspreider aanwezig en vaak meer verborgen ͙͘ Op basis van de ervaring van deze twee Stekken, zullen we in een toegankelijk draaiboek de vertaling maken naar de plattelandscontext. Geïnteresseerden zullen dit draaiboek kunnen consulteren. Vanuit de door Samenlevingsopbouw opgebouwde knowhow, kunnen we lokale besturen advies op maat verstrekken. 
  5. Er is advies voor armoedebestrijdingsbeleid gegeven aan beide besturen. In de Stek werken we actief met mensen in een kwetsbare positie rond hun onderbescherming. over de verschillende grondrechten heen. Samen met mensen in een kwetsbare positie zullen we de ervaringen vertalen in beleidsvoorstellen. In eerste instantie richten we die tot het lokale bestuur. Daar waar de beleidsaanbevelingen eerder betrekking hebben op Vlaamse of federale bevoegdheden, zullen ze via de kanalen van Samenlevingsopbouw meegenomen worden.
Uitvoering

Samenlevingsopbouw Antwerpen

Adres

2920 Kalmthout
België

Delen: