Uitbreiding en versteviging van de werking van Dorpspunt in Beveren via nieuwe dorpspunten in Krombeke, Stavele en Pervijze

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Armoede en kwetsbaarheid
Provincie
West-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Westhoek
Beginjaar
2021
Projectkost
€53.000,00
Promotor
De Lovie vzw
Periode
-
Situering

Met het project 'Uitbreiding en versteviging van de werking van Dorpspunt in Beveren in nieuwe dorpspunten in Pervijze, Stavele en Krombeke' willen we enerzijds de methodiek van de werking van Dorpspunt in Beveren verder uitdiepen door meer personen met een beperking de mogelijkheid te bieden om een rol als medewerker in de dorpspunten op te nemen. Anderzijds willen de werking van Dorpspunt in Beveren verder uitbreiden naar nieuwe dorpspunten in Krombeke, Pervijze en Stavele. Om dit op een goeie manier te doen, willen we inzetten op een coach die de begeleiders moet ondersteunen in het nog meer vertrekken van de medewerkers vanuit hun mogelijkheden en talenten. Omdat dit niet altijd evident is en hiervoor specifieke kennis nodig is, willen we hiervoor een halftijdse coach aanstellen om de begeleiders specifieke technieken aan te leren om meer taken door de medewerkers te laten uitvoeren. Door de coach overkoepelend over de 4 dorpspunten te laten werken, kunnen we de kennis en ervaring uitdragen over de verschillende dorpspunten. 

Doelstellingen
  1. Bijkomende dorpspunten in Krombeke, Stavele en Pervijze realiseren. Door dorpspunten in Krombeke, Stavele en Pervijze te realiseren willen we de noodzaak om zich te verplaatsen verminderen door de herintroductie van economische en sociale dienstverlening in het dorp. Uit de bevragingen (cfr. omschrijving project) van de inwoners van deze dorpen blijkt duidelijk dat hier vraag naar is. Wanneer er toch verplaatsingen moeten gemaakt worden, willen we de inwoners motiveren om de verplaatsingen te optimaliseren en zoeken naar alternatieve (collectieve) vervoersmanieren. De realisatie van een dorpspunt heeft ook de bedoeling om een betere integratie van de inwoners te bevorderen op sociaal - economisch vlak, op vlak van mobiliteit en participatie en wederkerigheid tussen de verschillende groepen van inwoners te stimuleren. Het dorpspunt wil de korte keten bevorderen, zowel door rechtstreekse verkoop van producten van lokale producenten, als door het stimuleren van een duurzame manier van consumeren en aankopen. Het dorpspunt wordt zo uitgebouwd dat het economisch duurzaam is door een synergie tussen verschillende soorten activiteiten en dienstverlening te creëren en een vorm van kruisbestuiving uit te werken om aan haalbare marges en volumes te geraken
  2. Sociale inclusie vergroten door nog meer personen met een beperking en personen die moeite hebben om aansluiting te vinden bij de reguliere arbeidsmarkt een rol te laten opnemen in de dorpspunten. Door als sociale organisatie bijkomende dorpspunten te realiseren, willen we enerzijds zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met De Lovie vzw en de personen die we ondersteunen. Aan de anderen kant kunnen we meer personen met een beperking de kans bieden om een rol op te nemen in maatschappij en zo de sociale inclusie van personen met een beperking verder uitbouwen. In het dorpspunt in Krombeke doen we dit ook voor personen die momenteel moeilijk de weg naar de arbeidsmarkt vinden. In samenwerking met het OCMW van Poperinge willen we deze personen via artikel 60 § 7 de nodige vaardigheden aanleren om zo de weg naar de arbeidsmarkt terug te vinden. Zo kunnen ze arbeidsattitudes en technische vaardigheden verwerven die hun doorstroomkansen naar de reguliere arbeidsmarkt verhogen en een sociaal gewaardeerde rol opnemen.
  3. Aanstellen van een coach om begeleiders te ondersteunen om nog meer vanuit de mogelijkheden van de medewerkers van De Lovie vzw te vertrekken. We vinden het heel belangrijk om steeds vanuit de mogelijkheden van onze medewerkers te vertrekken en hen daarin ook zoveel mogelijk te ondersteunen en versterken. We willen daarom met een coach werken die onze begeleiders kan coachen om nog meer vanuit die sterktes en talenten te vertrekken. Deze coach zal door bv. een aangepaste opdeling van taken, aangepaste visualisatie, aangepaste materialen ... de begeleiders van het team kunnen ondersteunen in hun dagdagelijkse begeleiding. Hierdoor kunnen onze medewerkers meer taken opnemen en komt er meer tijd en ruimte vrij voor onze begeleiders.
  4. Samenwerking tussen de dorpspunten faciliteren en stimuleren. Door samen te werken met de verschillende dorpspunten kan de dienstverlening en het aanbod verder uitbreiden. Het zal ook zorgen voor meer flexibiliteit en financiële armslag om zaken te realiseren door opgedane ervaringen en kennis met elkaar te delen.

 

Uitvoering

De Lovie vzw

Adres

8600 Pervijze
België

Delen: