Vakantiewoning en camping op bioboerderij Lincelam

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Kennisoverdracht en innovatie
Provincie
West-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Westhoek
Beginjaar
2023
Projectkost
€33.333,30
Promotor
Bert Samyn
Periode
-
Situering

LIncelam bioboerderij is een kleinschalige bioboerderij te Leisele, met verkoop van groenten en fruit via de korte keten als belangrijkste afzetkanaal (hoevewinkel en markten). Door onze landbouwactiviteiten te verbreden met een toeristisch luik, willen we bezoekers laten meegenieten van onze streek, onze locatie en hen laten proeven van onze ecologische visie en werkwijze.
Tegelijkertijd zal dit extra luik onze bedrijfsvoering versterken en meer veerkracht bieden. Het vroegere woonhuis wordt omgevormd tot een aantrekkelijke vakantiewoning, een mooi gelegen stuk van het veld wordt ingericht als camping met Glamping-opties en er wordt een mooi recreatieve zone aangelegd vlakbij de natuurlijke zwemvijver.

Doelstellingen

Samen met mijn gezin woonde ik tot een paar jaar geleden in de woning op de boerderij, maar door familiale omstandigheden moesten we helaas verhuizen. Al een hele tijd is er het plan om deze woning in te richten als vakantiewoning en er op die manier nieuw leven in te blazen. We willen bezoekers graag mee laten genieten van de boerderij en alles wat het veld te bieden heeft. De
woning is op een volledig ecologische manier opgebouwd: strobalen muren bezet met leem- en kalkpleister, draagstructuur met volle boomstammen afkomstig uit de Sixtus-bossen te Vleteren, een unieke organische vormgeving, lemen vloer, ...

Om deze beleving ook werkelijk door te trekken tot op het veld, willen we tevens een deel van het veld als kampeerplaats inrichten, met zicht op de Oude Staakmolen van Leisele. Deze camping zou gedeeltelijk onder de vorm van 'Glamping' ingericht worden, zijnde met comfortabele tenten en alle nodige (sanitaire) voorzieningen. Ook zouden er plaatsen worden voorzien voor 'gewone' kampeerders die een eigen tent meebrengen. Op die manier zouden we een breed publiek kunnen aanspreken, met een mogelijkheid binnen ieders budget.

De uitbouw van deze diverse logementopties zou voor de boerderij een mooie aanvulling en verbreding op/van de landbouwactiviteiten zijn. Door deze diversificatie in onze bedrijfsvoering hopen we het bedrijf als geheel ook sterker en duurzamer uit te bouwen en tegelijkertijd de rendabiliteit een welgekomen duw in de rug te kunnen geven.

Een derde deel van onze doelstelling is de uitbouw van een recreatieve zone vlakbij de zwemvijver. De reeds aanwezige zwemvijver zal worden afgewerkt, voorzien van een natuurlijk filtersysteem en toegankelijk worden gemaakt voor recreatief zwemmen. Daarnaast willen we kinderspeeltoestellen en zitbanken voorzien, waar ouders met jonge kinderen aangenaam kunnen vertoeven. Door hiervoor een aparte zone te voorzien, kunnen we op de effectieve kampeerplaats volop de stilte en rust laten heersen.

Bezoekers krijgen bij aankomst uitleg over onze visie op duurzame en biologische landbouw en hoe we dat op onze bioboerderij in de praktijk omzetten. Naast de unieke en volledig ecologische architectuur van onze vakantiewoning, willen we deze lijn ook doortrekken naar buiten: biotuin met aandacht voor biodiversiteit en insectenhabitat, eco-composttoilet op de camping-site met
helofytenfilter, ecologische zwemvijver met biofiltersysteem mbv oeverbeplanting, duurzame houten speeltoestellen. Doorheen hun verblijf willen we bezoekers aldus op een comfortable manier sensibliseren over onze ecologische werkwijze en het belang ervan voor ons milieu en onze toekomst. Enerszijds kunnen we hiermee een bepaalde niche van toeristen naar de Westhoek lokken, die veel waarde hechten aan het ecologische verhaal. Anderzijds kunnen we met ons verhaal een belangrijke inspiratiebron aanbieden voor toeristen die hier nog niet mee vertrouwd zijn.

Uitvoering

Alveringem

Delen: