VALOBAT: Valorisatie van lokale reststromen bataat

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
EIP
Thema
EIP- Innovatie
Beginjaar
2024
Projectkost
€83.267,90
Promotor
Viaverda
Periode
-
Situering

Bataat kan succesvol geteeld worden in België met, afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden, een mooie bruto opbrengst. Het onverkoopbare aandeel loopt echter soms hoog op, tot wel 40%. Een groot aandeel van de knollen is te klein, te groot, te onregelmatig van vorm of te zwaar beschadigd bij het rooien zodat ze niet meer verkoopbaar zijn. Dit onverkoopbaar product vormt een grote hoop afval voor de bedrijven en een aanzienlijk voedselverlies voor de maatschappij. Nochtans bieden deze reststromen een groot potentieel voor de agrovoedingsindustrie. De operationele groep zal het potentieel van deze reststromen in kaart brengen, geïnteresseerde voedingsbedrijven selecteren voor het ontwikkelen van innovatieve producten met lokale bataat en concrete samenwerkingen initiëren en ondersteunen in de opstart.

Doelstellingen

De doelstelling van het EIP-Innovatieproject is het valoriseren van reststromen van de teelt van bataat, die momenteel op de bedrijven als afval achterblijven, via lokale voedingsbedrijven.

Uitvoering

In eerste instantie zal er een marktbevraging worden uitgevoerd bij relevante voedingsbedrijven over de potentiële toepassingen van de reststromen van bataat. De bataat reststromen op de productiebedrijven worden gekwantificeerd, alsook de periodieke en geografische beschikbaarheid ervan. Er gebeurt een matchmaking met geïnteresseerde voedingsbedrijven en platformen gericht op voedseloverschotten met het oog op innovatieve toepassingen van de bataat reststromen. Vervolgens worden partnerschappen met maatwerkbedrijven verkend en gestimuleerd. Praktische en logistieke knelpunten voor een duurzame samenwerking worden in kaart gebracht en oplossingen en strategieën om hieraan tegemoet te komen aangeboden. Er worden verschillende testcases rond productinnovatie met voedingsbedrijven begeleid. Juridische drempels om aan de slag te gaan met bataatoverschotten worden verlaagd via definiëring van de wettelijke spelregels. Ten slotte wordt een kwaliteitskader voor de bataatoverschotten als opgewaardeerde waardevolle grondstof gecreëerd en worden randcriteria vastgelegd om te komen tot een eerlijke en economisch haalbare prijssetting voor de bataatoverschotten.

Meer informatie kan u vinden op https://www.viaverda.be/Projecten/ArtMID/527/ArticleID/11507/Valobat-Valorisatie-van-lokale-reststromen-bataat 

Project partners:

6 landbouwbedrijven en HOGENT onderzoekscentrum AgroFoodNature

Delen: