De geur van een boer die met zijn graandorser het veld bewerkt, het geluid van graankorrels die gemalen worden tussen molenstenen, de magie van brood kneden en bakken in een authentieke vuurgestookte bakoven, Ken jij het nog, en je kinderen? Nabij de windmolen ͞In Stormen Sterk zou jong en oud dit terug ten volle kunnen komen ontdekken! Gemeente Lille, Kempens Landschap en Toerisme Lille willen dit mogelijk maken, samen met diverse vrijwilligers, de buurt, school, verenigingen en landbouwers die goesting hebben om daaraan mee te werken. Door een meer passende inrichting van het perceel rond de molen, de bouw van een multifunctioneel gebouw met bakoven en de ontwikkeling van een aantrekkelijke educatieve wandeling doorheen de graanvelden, willen ze een volledig aanbod creëren waar allerlei doelgroepen van kunnen genieten en leren hoe het proces van graan tot brood verloopt, zowel vroeger als nu. Mensen zullen hier het platteland beleven door te doen, te ruiken, te zien en te voelen. Op die manier krijgt de omgeving van de eeuwenoude windmolen. In Stormen Sterk als agrarisch erfgoed een kwalitatieve opwaardering op landschappelijk, toeristisch-recreatief, sociaal en educatief vlak. Een troef voor de streek en haar identiteit!
Ten midden van het centrum van Gierle, deeldorp van Lille, staat de windmolen "In Stormen Sterk": een stenen graanmolen die elke laatste zondag van de maand open is voor het publiek. Rondom de windmolen werden de laatste decennia straten aangelegd, waar een mix van jonge en oudere gezinnen woont en verenigingen actief zijn. Het perceel rond de windmolen is evenwel open gehouden in functie van de windvang. Het vormt een sober groen grasplein van ca 1 hectare, dat enkel aangekleed is met een picknickbank en een infobord. Jaarlijks gaan er op die open ruimte de Molenfeesten en een buurtfeest door, maar verder wordt er weinig gebruik van gemaakt.
Hier willen de gemeente Lille en Kempens Landschap verandering in brengen. Er is met de molensite immers meer mogelijk. Allereerst kan de omgeving van de molen landschappelijk beter aangekleed worden, met respect voor haar verleden en de functie van de molen, maar ook sociaal versterkend. Daarnaast kwam uit gesprekken die tijdens de afgelopen jaren werden gevoerd met de buurt, bezoekers en de molenaars naar voren dat een lokaal voor de lokale verenigingen, molenaars en buurtbewoners een bijkomende troef zou zijn. Door er een traditionele bakoven te voorzien zou immers het verhaal van akker tot brood volledig kunnen verteld worden op het domein. Tevens zou het lokaal voor diverse activiteiten van verenigingen, scholen en buurtbewoners kunnen gebruikt worden, waardoor het domein ook een sterke impuls zou krijgen op sociaal en maatschappelijk vlak. Met enkele van deze verenigingen werd reeds een brainstorm gehouden naar mogelijke activiteiten toe (zie verslag in bijlage). Uit een gesprek met een landbouwer en Toerisme Lille ontsproot het idee om ook een wandeling uit te werken, die gezinnen en scholen langs de graanvelden voert, om te eindigen bij de windmolen en het toekomstige bakhuis. Onderweg kan men dan heel wat interessante dingen leren over landbouw, graanteelt, het malen, bakken,... en dit zowel vroeger als nu. Op die manier krijgt de agrarische erfgoedsite van "In Stormen Sterk", de dorpskern en bij uitbreiding het platteland van Gierle dus een opwaardering op diverse vlakken: landschappelijk, toeristisch-recreatief, sociaal en educatief. Dit alles leidt uiteraard tot een versterking van de streekidentiteit!
Concreet willen we binnen voorliggend Leader-project volgende doelstellingen bereiken:
- Een beleving en educatieve werking aanbieden rond de teelt van graan en het beroep van landbouwer (vroeger en nu), het ambacht van molenaar en de vervaardiging van meel, en het bakken van brood op traditionele wijze. Deze beleving en educatie willen we zowel binnen als buiten kunnen brengen.
- De molensite inrichten met respect voor het vroegere uitzicht - zijnde een open landschap met grassen en wilde bloemen en her en der kleine landschapselementen - en gelinkt aan het educatieve. Dit laatste gebeurt door het voorzien van een zone met diverse graansoorten. Op deze wijze versterken we dus het agrarisch erfgoed, wat een windmolen toch wel is.
- Het dorp met het platteland verbinden door het voorzien van een lokaal waar burgerinitiatieven en verenigingen van gebruik kunnen maken, en er ook een bakkerswerking wordt opgezet. Dit laatste gebeurt door het bouwen van een actief te gebruikten traditionele bakoven, waarrond bakworkshops worden georganiseerd.
- Een breed publiek aantrekken: zowel mensen die interesse tonen in de molenwerking en de traditionele bakoven, als verenigingen en de buurt; als kinderen en gezinnen. Deze eerste doelgroep zal kunnen deelnemen aan workshops en de wandeling kunnen maken, waarbij ze via de infoborden in het lokaal en buiten langsheen de route meer info krijgen. Voor verenigingen en de buurt zal het lokaal te gebruiken zijn voor hun activiteiten. En voor de kleinsten wordt de wandelroute enerzijds extra attractief gemaakt, komen er workshops op kindermaat, en komt er op het domein een landschappelijk geïntegreerd spelelement. Ook naar toegankelijkheid toe zorgen we dat iedereen zich kan verplaatsen op het terrein en het gebouw kan gebruiken.
- Het versterken van de steekidentiteit, enerzijds door van de molensite een bekende locatie te maken waar mensen graag een tijdje vertoeven, maar anderzijds ook door het promoten van de korte keten "van akker tot bakker" en de voordelen van lokaal voedsel.
Gemeente Lille
2275 Lille
België