Verse (lokale) groenten en fruit voor iedereen

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
LEADER - microprojecten
Thema
Leefbare en levendige dorpen
Provincie
Oost-Vlaanderen
Lokale Actiegroep
Waasland
Beginjaar
2024
Projectkost
€12.000,00
Promotor
Kruibeke Helpt
Project partners
Gemeente Kruibeke, Voedselbank Oost-Vlaanderen, VoedSaam Temse, Gezond leven.be, Haerens, Bidfood Flanders, VAWI, Fruithandel Roelandt, Colruyt Beveren, Gert Maes, Hollebeekhoeve, Tomerel, Slamotra, Bake&Cook, Marc De Kinders
Periode
-
Situering

'Verse Groenten en Fruit voor Iedereen' is gegroeid binnen en vanuit ons project 'Voedselbedeling'. De voedselbedeling organiseren we wekelijks in het dorp sinds 2020.

Nu betekenen we enkel een aanvulling op het leefloon. Wat we momenteel krijgen aan vers voedsel is erg beperkt en dekt niet de weekbehoefte. We zouden graag een volledige invulling geven, ook mensen in armoede hebben daar recht op én vooral ook: ze vragen ernaar. Op de algemeen voorgestelde voedingsdriehoek lezen we 'MEER' groenten en fruit. Dat geldt voor iedereen.
Met de subsidie zouden we de wekelijkse nood aan groenten en fruit kunnen verzekeren, conform het advies op de voedingsdriehoek van 'Gezondleven'.

In maart 2021 bedeelde de dienst Welzijn de laatste keer een pakket verse groenten en fruit. Daarna is dat gestopt, jammer genoeg geen ondersteuning meer vanuit de gemeente. Sinds april 2021 trekken we wekelijks verse groenten binnen via VoedSaam.
We krijgen een aanbod van groenten, geen fruit, maar het dekt niet de wekelijkse nood om gezond te blijven.
Elke welzijnsinstantie hamert op groenten en fruit, maar er is niet genoeg.

Gezonde voeding = minder ziek = minder kosten, ook maatschappelijk voor het ziekenfonds = mentaal beter in je vel = minder psycholoog = minder kosten = vicieuze CIRKEL. die we echt willen doorbreken. We ervaren de dagelijkse druk en verantwoordelijkheid van de mama's die we bereiken:  40% van de stress in hun hoofd heeft te maken met goede voeding vinden voor de kinderen.
Snoep en koeken vinden we vanzelf. Vers voedsel niet. Zelfs via de Voedselbank wordt slechts 10% gezonde voeding bezorgd.
We hebben voortdurend te kort. Vraag en aanbod zijn niet in verhouding. Er is veel vraag en zeer weinig aanbod.
Soms lijkt de bedeling op een wedloop. De gezinnen die later komen hebben dikwijls niets meer. Hoe goed we ook proportioneel verdelen, het lukt niet.

Gemiddeld groentepakket voor een gezin van 4 personen: 1 krop sla, 2 tomaten, 1 komkommer, 1 aubergine, 1 courgette.
Gemiddeld komen er momenteel zo'n 150 gezinnen om een voedselpakket. (Onze lijst fluctueert naargelang de nood - het aantal stijgt ook - enkele jaren geleden was dat gemiddeld 110 gezinnen)
Zelfs in het hoogseizoen (= rijker aanbod) komen we er niet. Dat aanbod neemt af vanaf oktober/november.
De maanden december, januari, februari en maart zijn traditioneel de maanden waar het aanbod bijna nihil is én inhoudelijk ontoereikend: bestaat bijv. uit enkel 1 zak met 10 witte kolen. De nood neemt in de wintermaanden exponentieel toe met een tekort aan aardappelen, ajuin, wortelen, komkommer, appelen en peren, prei,...

Kruibeke Helpt heeft wegens hoge nood -in 2023- dan zelf het volgende aangekocht:
- 800 kg aardappelen (mei bedeling)
- 500 kg ajuin (junibedeling)
Voor juli was een aankoop van prei/selder voorzien.

Fruit komt er enkel in heel beperkte mate binnen en we zijn genoodzaakt het fruit te reserveren voor de gezinnen met kinderen.
Bijv, de voedselbank Eke had ons een trail van 12 bakjes perziken gegeven.
Die hebben we uitgedeeld per kind.
Een gezin met 2 kinderen kreeg dus 2 perziken.

Het is voor vrijwilligers heel frustrerend een gezin te bedienen van een voedselpakket waar de essentiële producten ontbreken, namelijk aardappelen, groenten en fruit. Ieder gezin wil eerst zijn, eerst in de rij omdat ze op deze manier zeker zijn van het groentepakket. Hoe later je komt, hoe minder het aanbod. Coronagewijs leerden we werken met uurafspraken en kwamen de gezinnen met kinderen eerst aan de beurt. De grootste gezinnen eerst, Dat zijn we blijven doen wegens organisatorisch efficiënter. Dat wordt niet altijd in dank aangenomen omwille van bovenstaande reden.

Snoep, chocolade en koeken in OVERVLOED, we krijgen het niet allemaal verdeeld terwijl halverwege de bedeling de verse groenten al op zijn.

Elke maand een essentieel tekort van:

  • aardappelen
  • ajuin
  • wortelen
  • prei/selder
  • bananen
  • appelen
  • peren

Het resultaat van onze bevraging in 2021 van ons doelpubliek (zie bijlage), mensen in armoede, gaf aan dat er een grote nood is aan verse groenten en fruit bij hen. Dat stimuleert ons om steeds weer opnieuw op zoek te gaan. De nood aan structurele en continue werking dient zich dringend aan.
 

Doelstellingen
  • Gezonde voeding voor kinderen (in de eerste plaats) en mensen in (structurele) armoede
  • Lokale voedselproductie ondersteunen en leren kennen
  • Korte keten versterken
  • Gelinkt aan de 'Voedselstrategie voor het Waasland'
  • Plukdag organiseren
  • Workshops gezond koken. Fiches hoe maak ik gezond eten?
  • Kennis maken met onbekende groenten
  • Voedselverspilling tegengaan
  • Sociale cohesie bevorderen

Hoofddoel:
Met de uiteindelijke bedoeling een structurele werking op te zetten zodat de continuïteit verzekerd is.

Uitvoering

Kruibeke

Delen: