Verstraete / Mehuys

Programmaperiode
PDPO III-projecten + projecten overgangsperiode ('14-'22) en Europese projecten
Maatregel
LEADER
Thema
Kennisoverdracht en innovatie
Provincie
West-Vlaanderen
Plaatselijke Groep
PG Westhoek
Beginjaar
2020
Projectkost
€76.100,00
Promotor
Adam Verstraete
Periode
-
Situering

Het telen van brouwgerst is sinds lange tijd niet meer te zien in de Westhoek. Dat was ooit anders, er waren zelfs mouterijen aanwezig om alle hier geteelde brouwgerst te vermouten. We willen terug naar een kortere keten, waarbij we zoveel mogelijk op eigen bodem gaan doen. Telen, drogen, reinigen, tot misschien ooit weer mouten in de streek? 

Doelstellingen

Brouwen met lokale gerst

Even voorstellen, wij zijn Adam Verstraete, brouwer van de Papegaei en Olivier Mehuys, oprichter van Boer Olivier en Local Foodbox.

Als ambachtelijke brouwer sta je heel dicht in contact met je eindklanten, de consument. Je ziet en hoort de zaken waardoor mensen kiezen voor jouw product. Het belang van dit contact kan niet genoeg onderstreept worden. Het is door dit soort nabijheid dat we weten hoe belangrijk het is om open en eerlijk te kunnen communiceren over wat je de mensen aanbiedt. Als men over bier spreekt, dan gaat het al heel snel over de lokale grondstoffen die worden gebruikt; zoals de hopbloemen uit de regio Poperinge. Voor de Papegaei kopen wij rechtstreeks aan de boer. Het directe contact met de boer geeft heel andere inzichten in de wereld van de hop. Het telt je staat om de kwaliteit van de hop te herkennen en om te spreken met de kweker. Van mens tot mens.

Wat opvalt is dat we tijdens het spreken over bier zelden of nooit dieper ingaan op de gerst en/of de mout(en), toch dé belangrijkste grondstof die we gebruiken. Dat komt doordat we eigenlijk niet goed weten waar vandaan de gerst komt. Brouwers kopen hun mouten aan via één van de grote mouterijen (er zijn er in België amper vier) en waar dié hun gerst kopen, daar word niet veel over gecommuniceerd. In de meest voorkomende gevallen komt die van Frankrijk, Polen, Rusland of Oekraïne.

Toch was dat ooit helemaal anders; in de Westhoek werd heel veel brouwgerst gezaaid en geoogst, er waren zelfs meerdere mouterijen (al dan niet bij een brouwerij) om de gerst te vermouten. Wij willen daar weer naartoe evolueren, naar een korte(re) keten, ook in deze sector.

Concreet willen we graag bier brouwen met brouwgerst die de brouwer kan zien groeien, in zijn buurt, op fietsafstand. Het zou mooi zijn mocht de brouwer met de teler kunnen praten over die gerst, hoe ze groeit, of de grond niet te nat of te droog is, ͙om op die manier weer meer voeling te hebben met de grondstof, met de natuur.

Maar zo eenvoudig is dat allemaal niet; er moet een landbouwer bereid zijn om dit risico te nemen transport en opslag moeten worden geregeld de gerst dient gereinigd en gedroogd te worden een mouterij dient zich bereid te tonen om een apart lot te vermouten en tot slot zal de brouwer de voorraad mout dienen aan te kopen en op te slaan.

Wat we al hebben

Er is een samenwerking tussen de brouwer (Brouwerij Verstraete) en de landbouwer (Olivier Mehuys). Boer Olivier zal het specifieke zaaigraan kopen en +/- 8HA brouwgerst zaaien. Opslag, drogen en reinigen zal gebeuren bij Agri Verhelst in Meetkerke. Mouterij Dingemans uit Stabroek is bereid om een batch van 28 TON te vermouten, om uiteindelijk 22 TON mout over te hebben. Tegen eind januari 2021 kan Papegaei gebrouwen worden met lokale gerst. Twee maanden later kan die worden verkocht.

Wat we nog niet hebben:

- Een droge en goed afgesloten opslagruimte voor de 22 TON mout
- Eigen moutzakken (met het oog op doorverkoop)

Verdere plannen

Het is de bedoeling om (eens de mout getest en goedgekeurd is) andere brouwerijen aan te spreken en onze mout in de handel te brengen. Eens dit allemaal goed verlopen is, zijn we klaar voor de volgende stap; een eigen ambachtelijke mouterij in de Westhoek.

Uitvoering

Adam Verstraete

Adres

8600 Diksmuide
België

Adam Gregor Verstraete

8600 Diksmuide
België

Delen: