Vlaams-Brabants Grondwitloof.EU!

Programmaperiode
PDPO II-projecten ('07-'13)
Thema
Erfgoed
Provincie
Vlaams-Brabant
Assen
As 3
Beginjaar
2013
Projectkost
€72.456,60
Promotor
Nationale Proeftuin voor Witloof vzw
Periode
-
Situering

Het project sluit aan bij het demonstratieproject 'Genetische diversiteit in groentegewassen in actie'. Dit project kaderde in de oproep Demonstratieprojecten 2009 van de Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling van de Vlaamse overheid en werd in 2010 en
2011 met de steun van de Vlaamse overheid en de Europese Unie (budget: € 70.000,00). Het hoofdthema (zie bijlage 4) was instandhouding van biodiversiteit bij de cultuurgewassen witloof, selder, prei en bloemkool door zaadteelt op het bedrijf. Zaadteelt op het witloofbedrijf draagt bij tot het behoud van zowel het genetisch als het immaterieel erfgoed. In het huidige projectvoorstel wil het consortium van aanvrager en partners inzetten op de kennisontsluiting van een aantal ambachtelijke facetten van de grondwitloofteelt. Deze kennisontsluiting zal gebeuren in de huidige context van wetgeving en vermarkting en de daaruit voortvloeiende noodzakelijke duurzame bedrijfsvoering. Deze laatste heeft vooral betrekking op de geïntegreerde teeltwijze en het terugdringen van de arbeidskosten en van de fysische belasting.

Doelstellingen

1) Registratie van immaterieel erfgoed en inventarisatie van materiaal eigen aan de grondwitloofteelt.

Momenteel zijn er in Vlaams-Brabant nog 130 actieve grondwitlooftelers. Het aantal bedrijven daalt jaarlijks. Heel wat kennis dreigt verloren te gaan. Heel wat materiaal komt hierdoor in de vergeethoek terecht. Bij gewezen witlooftelers is nog heel wat kennis en materiaal aanwezig. Heel wat (gewezen) witlooftelers hebben hun medewerking voor de registratie van kennis en inventarisatie van materiaal toegezegd. De bergruimte van het Witloofmuseum bevat heel wat niet-geïnventariseerd materiaal. Een stukje geschiedenis zal tijdens het project blootgelegd worden en zichtbaar gemaakt worden tijdens het project.

2) IPM-regelgeving omzetten naar teelttips voor de grondwitlooftelers.

Dit is een tussenstap en een aanloopfase naar de kennisontsluiting voor de sector.

3) Kennisontsluiting voor de sector.

Via infomomenten op bedrijven en in het PAC, Blauwe Stap, via het witloofsymposium, via de website en via artikels zullen de telers geïnformeerd worden over de geregistreerde teeltkennis en het materiaal dat ingezet kan worden in de bedrijfsvoering.
Dit alles zal in het licht van de nieuwe IPM-regelgeving gebeuren zodat de telers voorbereid zijn om in 2014 deze regelgeving toe te passen. De informatie zal ook bijdragen tot een verhoging van de competitiviteit van de sector. Dit verhoogt mee de leefbaarheid van de bedrijven.

4) Verbondenheid van de witloofsector met het platteland onderschrijven. Vlaams-Brabant is de bakermat van de witloofteelt. Deze provincie blijft onherroepelijk verbonden met de intensieve witloofteelt. Deze witloofteelt zorgde voor de welvaart in de regio. In het Witloofmuseum komt dit stukje geschiedenis tot leven. Het project zal een nieuw, ander stukje geschiedenis vastleggen en zichtbaar maken voor de bezoekers.

Uitvoering

Nationale Proeftuin voor Witloof vzw

Adres

Vlaams-Brabant
België

Christel Van Ceulebroeck

3020 Herent
België

Delen: