Voederbieten, een oud maar(klimaat)robuust gewas

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
Demonstratieprojecten
Thema
Klimaatrobuustheid
Projectkost
€100.000,00
Promotor
Landbouwcentrum voor Voedergewassen
Project partners
Hooibeekhoeve en Proefhoeve Bottelare (UGent - HOGENT)
Periode
-
Situering

Voederbieten opnemen in de teeltrotatie en het rantsoen kan op vele vlakken voordelen opleveren. Weinig voedergewassen halen zulke hoge producties: een hoge drogestof-opbrengst en de hoogste kVEM-equivalent of voederwaarde-opbrengst. Voederbieten zijn een smakelijk voer en kunnen deels krachtvoer vervangen. Voederbieten hebben zich de laatste jaren ook bewezen als een klimaat-robuust gewas gezien de mogelijkheid tot groei-compensatie na een droogteperiode. De teelt zit dan ook terug in de lift, met jaarlijks een gestage stijging van het areaal. 

Er zijn heel wat redenen om voederbieten te telen, maar toch leven er nog bij heel wat landbouwers vooroordelen rond voederbieten, te beginnen met het arbeidsintensieve karakter. Arbeid, zowel qua teelt als qua vervoedering, is in de meeste gevallen de voornaamste reden om niet aan de slag te gaan met voederbieten. Er is echter ook een uitgebreide groep voorstanders van voederbieten, die overtuigd zijn van de vele voordelen. Door de jaren heen hebben ze de teelt ingepast in hun teeltplan en rantsoen, en zij streven naar een verdere optimalisatie. De Facebookgroep 'Voederbietenboeren' is een voorbeeld van deze dynamiek. 

Doelstellingen

Dit project wil voederbieten terug meer in de kijker zetten, door gerichte demonstratie- en voorlichtingsacties. Alle aspecten van de teelt, de bewaring en de vervoedering komen aan bod in dit project, met een speciale focus op rassenkeuze en weerstand tegen de veranderde weersomstandigheden enerzijds en bewaring/vervoedering anderzijds.

Uitvoering

Om het bovengenoemde doel te bereiken, zal men onder andere:

  • Demovelden aanleggen en opvolgen
  • Demonstraties organiseren van rooien tot vervoederen
  • Een webinar organiseren over teelttechnieken
  • Een bietendag organiseren
Delen: