Wa duun deij Grun? 35 jaar Vrienden van het Schulensbroek

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
LEADER - microprojecten
Thema
Biodiversiteit en landschapskwaliteit
Provincie
Limburg
Lokale Actiegroep
Haspengouw Zuidwest
Beginjaar
2024
Projectkost
€11.875,00
Promotor
Natuurpunt De Vrienden van het Schulensbroek
Project partners
Natuurpunt Beheer, vereniging voor natuurbeheer en landschapszorg in Vlaanderen
Periode
-
Situering

Als 'De Vrienden van het Schulensbroek vzw' startten we 35 jaar geleden, op 21 december 1989, onze lokale natuurvereniging op om de bijzondere landschaps- en natuurwaarde van het Schulensbroek veilig te stellen, te versterken en uit te bereiden. Het Schulensbroek is een typisch cultuurlandschap met uitgestrekte graas- en weilanden, poelen en talrijke kleine landschapselementen, zoals knotwilgen, meidoorn-en sleedoornhagen. De voorbije 35 jaar hebben we met tal van vrijwilligers, met lokale landbouwers en met de professionele steun van Natuurpunt vzw één van de grotere Vlaamse natuurgebieden kunnen uitbouwen met 544ha in eigen beheer. Een natuurgebied met een unieke biodiversiteit dat ondertussen op Europees niveau erkend is. Het versterken van de kwaliteit van het cultuurlandschap en de bijhorende biodiversiteit is een doelstelling waar we als vzw als 35 jaar volop op inzetten.

Door de ligging van het Schulensbroek in het grensgebied van de gemeente Herk-de-Stad, Lummen en Halen hebben we vier dorpen die rechtstreeks grenzen aan het gebied. In het verleden waren de inwoners van deze dorpen nauw verbonden met het gebied bewijzen o.a. de vele boerderijen rondom het Schulensbroek en de rijke vissersgeschiedenis in Linkhout. Tegenwoordig is het Schulensbroek vooral gekend als bijzonder wandel- en fietsgebied voor de buren. Toch willen we meer inzetten op de beleving van dit cultuurlandschap en haar unieke biodiversiteit voor de omliggende dorpsbewoners.

 

Doelstellingen

Doelstelling van dit project is tweeledig.

Ten eerste willen we onze primaire partners inspireren, verbinden en het landschap laten beleven (= doelstelling 1). Hiervoor faciliteren we ontmoeting en verbondenheid door de organisatie van twee activiteiten (gluren bij de buren en praatcafé) voor lokale vrijwilligers en beherende landbouwers. Zonder hun inzet en hun medewerking was het gebied nooit geworden wat het vandaag is. Het beheer van eeuwenoude graslanden, een intensieve beheervorm, vormt de kernactiviteit in het Schulensbroek. Een 25-tal lokale landbouwers voeren dit beheer in nauwe samenwerking met een lokale vrijwilligers jaarlijks uit.

Daarnaast willen we de inwoners van de omliggende dorpen beter bewust maken van de waarde van het Schulensbroek die deels de dorpsidentiteit bepaalde (= doelstelling 2). Hiervoor zetten we in op de organisatie van enkele belevingsvolle ontmoetingen (dorpswandelingen en jeugdbeheerdagen) en enkele communicatietools (huis-aan-huis flyer en gezicht geven aan lokale vrijwilligers + landbouwers). Door de organisatie van vier dorpswandelingen willen we ontmoetingen tussen dorpsbewoners onderling stimuleren.  Naast de buurtbewoners, willen we ook de lokale jeugdverenigingen uit deze dorpen betrekken bij een beheeractiviteit zodat ook de jeugd uit de omliggende dorpen het Schulensbroek belevingsvol kan ontdekken. Door de organisatie van twee beheerdagen voor jeugdverenigingen willen we ontmoetingen tussen jonge dorpsbewoners stimuleren. Als directe buren van het Schulensbroek hopen we zo meer inwoners een actieve educatieve activiteit aan te bieden.

Daarnaast hebben bovenstaande doelstelling een natuur-educatief doel waarbij buiten-ontmoetingen tussen dorpsbewoners centraal staan.

De educatieve doelstelling proberen we te bereiken via buiten-ontmoetingen waarin het principe van “hart-hoofd-hand” centraal staat. Pas als je mensen in contact brengt met het landschap waarin zij leven, gaan ze het mee in hun hart dragen. Mensen die een landschap in hun hart dragen, willen er meer over weten: waarom is die zo speciaal? wat kunnen we ervoor doen?... In hun hoofd verzamelen ze kennis en ervaringen om het landschap mee te beschermen. En dan kunnen ze tot actie overgaan. Mensen die zich betrokken voelen bij de landschap in hun buurt, willen hier zorg voor dragen en de handen uit de mouwen steken. Als lokale natuurvereniging kunnen we geïnteresseerden in tal van taken inzetten (ondersteuning beheer, monitoring, communicatie, educatie...).  

Uitvoering

Halen, Herk-de-Stad en Lummen

Delen: