Hoeilaart kent al jaren een actief verenigingsleven dat zich voor een groot deel concentreert in de vroegere gemeenteschool. Begin jaren tachtig sloot deze Hoeilaartse school zijn deuren. Het gebouw werd vervolgens ingenomen door de bibliotheek, door het CVO (centrum voor volwassenenonderwijs) en door een aantal verenigingen die er hun vaste stek vonden. In 1990 werden enkele aanpassingswerken uitgevoerd waardoor meer en meer mensen de weg vonden naar het centrum en er gebruik maken van de theaterzaal en de vergaderlokalen. Stilaan kwamen echter de functionele tekorten van het gebouw aan het licht. De beschikbare ruimte voor de bibliotheek is ontoereikend en het inschakelen van de tentoonstellingszaal van het gemeenschapscentrum in het jeugdcentrum Koldam beperkt er de jeugddienst in de organisatie van een aantal activiteiten. Een aanpassing van het gemeenschapscentrum Felix Sohie is nodig.
Het gemeenschapscentrum wordt gerenoveerd en uitgebreid. De inplanting van de gebouwen houdt rekening met de bestaande gebouwde toestand en tegelijkertijd worden er nieuwe verbindingen voor voetgangers gecreëerd of verbeterd. In het concept wordt, door de afbraak van de dwarsvleugel, het Felix Sohieplein verlengd tot in het achterliggend binnengebied dat zo groen mogelijk wordt uitgewerkt. Het oorspronkelijk groene karakter van de Ijsevallei moet in dit binnengebied opnieuw worden gemaximaliseerd tot een ‘parkachtig’ en ‘groen’ centrum dat opnieuw een juiste schaal krijgt tegenover de ‘harde’ dorpskern. Het gemeenschapscentrum Felix Sohie krijgt een centrale positie in dit geheel en vormt de verbinding tussen het Gemeenteplein / Felix Sohieplein enerzijds en het groene binnengebied anderzijds. Het nieuwe gemeenschapscentrum wordt dé ontmoetingsplaats die zo laagdrempelig open is dat plein en gebouw letterlijk in elkaar lopen.
Het project kadert in een stedenbouwkundige studie en analyse van het centrum van Hoeilaart. Het gemeenschapscentrum Felix Sohie is centraal in het BPA dorpskern gelegen dat recent werd goedgekeurd. Het bestemmingsplan werd toegevoegd in bijlage. Het BPA ontwerpt een visie en kader voor de inrichting van de IJse in open bedding tussen de Jan Van Ruusbroecvijver en BPA Koldam. In de Ijsevallei wordt zo op nieuw ruimte voor water gecreëerd. Het tracé wordt over randparking Mariën geleid, en dit langsheen de oude trambedding, dat mede geaccentueerd wordt door een bomenrij. Het huidige Nerocafé, vlakbij en ten zuiden van het gemeenschapscentrum gelegen, is een oud tramstation langs de oude tramlijn tussen Overijse en Groenendaal ten tijde van de serreteelt.
Ook de Wijndaalbeek (zijtak van de IJse) verdient aandacht. Deze ingebuisde beek snijdt doorheen het volledige kerngebied en biedt, als ruggengraat van een mogelijke groenstructuur, potenties voor de kwalitatieve ontwikkeling van de kern en de beschikbare binnengebieden. Het BPA voorziet de openlegging van de Wijndaalbeek waar mogelijk. BPA Dorpskern laat tevens de mogelijkheid open om langs de Biesmanslaan waterelementen te voorzien. Deze waterelementen, die een visuele referentie kunnen bieden aan de voormalige IJse, kunnen de beeldkwaliteit en de woonomgeving van dorpskern Hoeilaart verder verhogen. De snelle ontwikkeling van de druiventeelt en later het omgekeerd evenredig verval en de verlaten bedrijfspanden, hebben de aanwezigheid van belangrijke binnengebieden in de dorpskern veroorzaakt. Voor de versterking van de open ruimte in de kern wordt voorzien in een groene parkeerruimte en een netwerk voor fietsers en voetgangers. Daarnaast voorziet het BPA ruimte voor kleinschalige kernverdichting, zowel voor wonen als handel en voorzieningen.
Het Felix Sohiecentrum moet dé ontmoetingsplaats zijn waar de verschillende verenigingen voor beweging en activiteit zorgen. Open, laagdrempelig en uitnodigend. Het nieuwe gebouw en de omgeving moeten een dynamiek tussen de verschillende gebruikers en bezoekers stimuleren en voor een grote meerwaarde zorgen.
Het Felix Sohiecentrum moet haar functie als gebouw overstijgen en de hele site structuur geven. Ze moet stimulerend werken en een culturele duurzaamheid aan de plek bieden.
OPERATIONELE DOELSTELLINGEN
- De hele Hoeilaartse bevolking ontmoet elkaar in het nieuwe gemeenschapscentrum.
Langs de nieuwe inkomhall met onthaalbalie vinden de bezoekers hun weg naar de diverse lokalen die gebruikt worden voor verschillende activiteiten. Deze inkomhall wordt in de eerste plaats een open en klare onthaal- en inforuimte met plaats voor affiches en folderrekken, met een scherm voor vermelding van de activiteiten binnen het centrum en aanduiding van de ruimten waar die activiteiten plaats vinden. Er is ook een centrale ontmoetingsruimte met bar die geopend is bij bepaalde manifestaties. Het is niet de bedoeling dat deze bar permanent bemand wordt. Maar de gebruikers van de theaterzaal en andere ruimten van het centrum maken bij bepaalde activiteiten gebruik van deze infrastructuur. De dienst Cultuur en Toerisme is geïntegreerd in het gemeenschapscentrum. Op die manier vinden ook niet-Hoeilanders hun weg naar het centrum. - De werking van de theaterzaal wordt geoptimaliseerd zodat zowel verenigingen als de dienst Cultuur er terecht kunnen voor het aanbieden van een cultuurprogrammatie. De theaterzaal biedt reeds heel wat mogelijkheden aan de verenigingen en aan de dienst Cultuur voor het uitwerken van een cultuurprogrammatie. Er kunnen evenwel nog heel wat verbeteringen aangebracht worden vooral dan wat betreft de toegankelijkheid. In de renovatie van het gemeenschapscentrum wordt deze situatie bekeken en wordt voor de tekortkomingen van de zaal een oplossing uitgewerkt.
- Een aantal verenigingen vinden nu al een vaste stek in het gemeenschapscentrum. Het streefdoel is om nog meer verenigingen gebruik te laten maken van deze infrastructuur. Momenteel hebben een aantal verenigingen een lokaal in exclusief gebruik. Het beleid moedigt het gemeenschappelijk gebruik van ruimten aan.
Voor het huisvesten van de verschillende verenigingen worden een aantal ateliers ingericht :
- Kunstatelier
- Muziekatelier
- Toneelateliers (2)
- Foto-atelier
Het is wel de bedoeling dat in die ateliers nog andere activiteiten kunnen doorgaan.
Voorbeelden :
- lessenreeksen die in verband staan met de aard van het atelier
- muziekgroepjes die sporadisch of regelmatig willen repeteren in het muziekatelier
- nieuwe of andere verenigingen die activiteiten willen organiseren die aansluiten bij de aard van een bepaald atelier.
Met de verenigingen-gebruikers van de ateliers worden dan concrete afspraken gemaakt wat betreft gezamenlijk gebruik. Voor bepaalde verenigingen kan ook een oplossing geboden worden door een aantal aparte en goed ingerichte stockageruimten te voorzien. Beginnende muziekgroepjes hebben een repetitieruimte door de creatie van een muziekatelier. In Hoeilaart bestaat hier al geruime tijd een behoefte aan. De Cultuur- en Jeugddienst werken intensief samen om deze nieuw gecreëerde repetitieruimte ten volle te benutten.
4. De bibliotheek streeft naar optimale toegankelijkheid en laagdrempeligheid.
Dit veronderstelt:
- goede zichtbaarheid van de bibliotheek van op de openbare ruimte,
- gratis lidmaatschap,
- gratis ontleningen,
- eenvoudige en aantrekkelijke opstelling van de collectie waarbij er geregeld nieuwe thema’s en genres speciaal onder de aandacht worden gebracht,
- online catalogus,
- gratis gebruik van internet
-
- vlot toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens - ook voldoende ruimte tussen de boekenrekken.
De toeristen vinden op een gemakkelijke manier hun informatie over Hoeilaart.
Momenteel is de Dienst Cultuur en Toerisme gehuisvest in een klein gebouw in de nabijheid van het gemeenschapscentrum Felix Sohie. Uit de reacties van een aantal toeristen valt op te maken dat de dienst niet zo zichtbaar is en dus niet zo gemakkelijk te vinden. Binnen het vernieuwde gemeenschapscentrum Felix Sohie is evenwel plaats voorzien voor de Dienst en wordt de nodige aandacht besteed aan de baliefunctie ervan. Belangrijk is dat een volwaardige onthaalmedewerker deze balie bemant. Toeristen zullen dus veel makkelijker hun weg vinden naar het toeristisch infokantoor.
Gemeente Hoeilaart
Hoeilaart
België
1560 Hoeilaart
België