Onze watersystemen raken steeds meer uit balans door de verandering van het klimaat.
Een goed uitgevoerd efficiënt en klimaatbestendig waterbeheer wordt daarom steeds belangrijker.
Een integraal waterbeheer heeft een goed functionerend waterlopenstelsel met een gegarandeerde waterafvoer, beschikt op strategische locaties over dynamische bufferzones tegen overstromingen of waterschaarste bij de landbouw, en beschikt over een goed management van de oeverzones (met aandacht voor erosiebestrijding en locaties voor vulplaatsen) langs de onbevaarbare waterlopen.
Voor al deze onderdelen is een goede communicatie nodig met de landbouw met wie we als waterlopenbeheerder de open ruimte delen.
De acties die ondernomen worden binnen het project Watertalk willen het waterbeheer verbeteren door te informeren, te sensibiliseren en uiteindelijk door beter samen te werken met de aangelanden, die zeer dikwijls landbouwers zijn.
Het doel is het verminderen van de schadelijke effecten ten gevolge van de klimaatsverandering. Hiervoor wordt op twee niveau's ingezet:
Waterschaarste en wateroverlast zijn fenomenen die we meer en meer zullen ondergaan door de verandering van het klimaat. In de beperkte open ruimte, die we hebben in Vlaanderen, is het daarom heel belangrijk om samen te werken met de landbouwsector. Dit project wil bestaande bekkens maar ook nieuwe locaties localiseren in landbouwgebied voor de (her)inrichting ervan met dubbele functie (watercaptatie - en bevoorrading). Daarnaast wil het ook uitvoering geven aan de realisatie van dergelijke multifunctionele bekkens. Hiervoor zullen samenwerkingsovereenkomsten opgesteld moeten worden met de betrokken landbouwers.
Het project wil ook inzetten op het beter informeren van de aangelanden ,maar ook intern tussen de partners onderling, over het waterbeheer. Dit met het oog op een efficiëntere resultaatgerichtere uitvoering ervan in het licht van de klimaatadaptatie. Want een goed uitgevoerd waterbeheer is noodzakelijk om overstromingen tegen te gaan. En het bevordert ook de waterkwaliteit en de biodiversiteit. Zo zorgt het gebruik van de 1m en 5 meterzone langs de oevers van de onbevaarbare waterlopen soms voor problemen. Dit project wil de aangelanden informeren en sensibiliseren over een correct gebruik van deze oeverzones. Daarnaast is het ook belangrijk om de aangelanden te informeren over de aard en het tijdstip van het onderhoud. Het stelt hen in staat zich beter te organiseren. Een dergelijke manier van informeren bevordert de medewerking en werkt sensibiliserend. Iets wat ons dan weer helpt bij de uitvoering van het onderhoud aan de onbevaarbare waterlopen. Tenslotte wil het project ook werken aan commmunicatie rond het gebruik en beheer van de vulplaatsen. Deze zijn gunstig voor de waterkwaliteit (minder puntvervuiling) en voor de oeverstabilteit.
Provincie West-Vlaanderen
8000 Brugge
België
8000 Brugge
België