De gemeente Oostkamp vindt het essentieel om al haar deelgemeenten zo goed mogelijk uit te bouwen zodat het er goed om leven is. Enkele basisvoorwaarden voor een leefbaar dorp zijn een aangenaam dorp om te wonen en het voorzien van de nodige basisinfrastructuur voor de bevolking. Met het project masterplan Ruddervoorde wil het bestuur bovenstaande twee voorwaarden vervullen. Na de herinrichting van het openbaar domein wil men de inrichting van de dorpskern optimaliseren door op een gefundeerde manier na te denken over de inplanting van de gemeenschapsinfrastructuur, rekening houdende met de schaal van het dorp, de omgeving en omgevingskwaliteit, beeldkwaliteit maar ook ontmoetingsmogelijkheden voor de bewoners.
Om dit waar te maken wil men de best mogelijke infrastructuur op de best mogelijke plaats aanbieden voor cultuur, sport, jeugd en ontmoeting. Tegelijkertijd wil men de dorpskern ook zo aantrekkelijk mogelijk maken voor de bewoners via een goede ruimtelijke ordening, een doordachte mobiliteit en aandacht voor beeldkwaliteit van de gebouwen.
Momenteel heeft Ruddervoorde een aantal gemeenschapsvoorzieningen waarvan er een aantal verouderd zijn: De Gilde (Vlamingstraat); Ridderfort: sport- en cultuurcentrum; Oude gemeenteschool. Dit was een opportuniteit om het dorp in haar geheel te bekijken en de inplanting van de diverse voorzieningen te bestuderen. Daarom heeft de gemeente in samenwerking met WVI in 2010 een opdracht gegeven aan buro II om een masterplan te maken voor Ruddervoorde en meer bepaald voor de reorganisatie en de herbestemming van (semi)publieke gebouwen. Zo werd op een gefundeerde manier nagedacht over de inrichting van de dorpskern en de verschillende gemeenschapsvoorzieningen die er ingeplant zijn.
De gebouwen werden geanalyseerd evenals de omgeving. Alle elementen werden op een rij gezet en er werden diverse locaties voorgesteld. Hieruit werd dan de oplossing gekozen die functioneel de beste was, zowel voor het gebouwencomplex als voor de inplanting in het dorp.
Het scenario dat gekozen werd bestaat uit een uitbreiding van de bestaande sportinfrastructuur in de Sportstraat met faciliteiten voor cultuur. Er ligt een globaal masterplan op tafel met voorstellen voor de gebouwen en de inplanting maar tevens voor de ganse site, de buitenruimte en de aansluiting met het dorp.
Gezien de tijdsspanne van het project wordt alleen betoelaging gevraagd voor de infrastructuurwerken aan de gebouwen. De opmaak van het masterplan en de ingrepen aan de woonomgeving vallen buiten het bestek van dit project.
Met dit project worden volgende doelstellingen beoogd:
- Een optimale dienstverlening aanbieden aan de bevolking en haar diverse verenigingen;
- Naast de werkingstoelage die de verenigingen en sportclubs periodiek mogen ontvangen, voorziet de gemeente ook in infrastructuur door het aanbieden van verschillende vormen van accommodatie. Deze nieuwe polyvalente ruimten die gebouwd worden in een nieuw en hedendaags kader zijn eveneens een vorm van ondersteuning die bijdraagt aan de goede werking van de verschillende verenigingen en hun leden;
- Tevens wil de gemeente maximaal faciliteiten aanbieden aan haar bevolking om elkaar te ontmoeten, zowel via het verenigingsleven als in een losser sociaal verband;
- Anderzijds vindt Oostkamp het belangrijk om de uitwerking van een dergelijk project doordacht uit te voeren met de meest mogelijke aandacht voor het bestaande dorpsweefsel en het unieke karakter van Ruddervoorde, maar ook de wensen van de bevolking en de verenigingen. Op die manier maakt het gemeentebestuur haar voorbeeldfunctie op vlak van ruimtelijke ordening, beeldkwaliteit en architectuur waar.
Het resultaat van het project moet een betere accommodatie worden voor het verenigingsleven van Ruddervoorde in al haar facetten, maar ook meer ontmoetingsruimte voor de inwoners van Ruddervoorde en een aangenamere en mooiere dorpskern met een site die een voorbeeld vormt op vlak van ruimtelijke ordening en beeldkwaliteit.
Gemeente Oostkamp
Tielts Plateau
België
8020 Oostkamp
België