Zeogoat: Gangbare en biologische melkgeitenhouders samen op zoek naar het potentieel van zeoliet voor ammoniakreductie.

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
EIP
Thema
EIP- Innovatie
Projectkost
€83.336,00
Promotor
Boerenbond projecten
Periode
-
Situering

De veehouderij is verantwoordelijk voor een groot deel van de ammoniakemissie. Deze emissie kan leiden tot vermesting en verzuring waardoor ecologische processen en natuurlijke kringlopen verstoord worden. Alle veehouderijbedrijven, inclusief de geitenhouderij, moeten de nodige inspanningen leveren om de vooropgestelde reducties aan ammoniakemissies in Vlaanderen te helpen bereiken. Op vandaag is er voor de geitenhouderij slechts één maatregel erkend op de PAS-lijst (Programmatorische Aanpak Stikstof), namelijk 24/24 beweiding voor vleesgeiten, een maatregel die niet praktisch haalbaar is in de melkgeitensector. Er is dus nood aan realistische en kostenefficiënte maatregelen op maat van de melkgeitenhouderij. In onder andere de rundvee- en varkenssectoren toonden proeven al een reductie van ammoniakemissies door toepassing van zeolieten aan. Zeolieten zijn mineralen die door hun structuur verschillende stoffen waaronder stikstofverbindingen kunnen binden. Deze operationele groep onderzoekt het reducerend potentieel voor ammoniakemissie van zeolieten als strooisel- en als voederadditief bij (biologische) melkgeiten. Via ammoniakmetingen met meetdeksels zal er nagaan worden of ammoniak effectief wordt gereduceerd. Daarna kan er worden nagegaan of de maatregel kan worden opgenomen op de PAS-lijst.

Doelstellingen

De doelstelling van het EIP-Innovatieproject is om het ammoniakemissie reducerend potentieel van zeolieten als strooisel- en als voederadditief bij (biologische) melkgeiten te bepalen, en de implementatie ervan in Vlaanderen te vergroten.

Uitvoering

In eerste instantie zal er een betrouwbare meetopstelling ontwikkeld worden om ammoniak metingen uit te voeren in ingestrooide praktijkstallen voor melkgeiten. Zodra de meetopstelling in de geitenstal geoptimaliseerd en gevalideerd is, kan ze gebruikt worden voor het bepalen van het emissie-reducerende potentieel van zeolieten toegepast voor melkgeiten. Hierbij zal er gekeken worden naar twee verschillende toepassingen van zeolieten, namelijk als strooiseladditief en als voederadditief. Tot slot wordt de inpasbaarheid van zeolieten in de bedrijfsvoering van de geitenhouderij nagegaan. Zo wordt het effect van beide toepassingen op productieparameters, diergezondheid en mestsamenstelling en -kwaliteit onderzocht. De twee in de operationele groep betrokken geitenbedrijven worden als casestudie gebruikt voor een bedrijfseconomische doorrekening van de toepassing van zeoliet. Indien blijkt dat zeoliet een beloftevolle ammoniakreductiemaatregel is, wordt een vervolgtraject voorbereid ter goedkeuring van zeolieten als PAS-maatregel. 

Meer informatie kan u vinden op https://www.boerenbond.be/zeogoat .

Project partners:

2 geitenbedrijven, studieclub professionele geitenhouders, werkgroep geiten Boerenbond, W. Govaerts & Co cvba,  Bioforum, Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO)

Delen: