ZOBIO: BIOboeren en ZOrginstellingen werken samen aan een catering met meer lokale producten

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
EIP
Thema
Voedseldeal ‘Gezonde, duurzame en betaalbare voedingspatronen aanmoedigen via diverse catering-settings’’
EIP- Samenwerking
Beginjaar
2024
Projectkost
€211.412,00
Promotor
BioForum
Periode
-
Situering

Gezonde en lekkere voeding horen deel uit te maken van het zorgaanbod. Als aan die voeding een verhaal van een lokale boer kan gekoppeld worden, dan werkt dit versterkend. Verschillende biologische landbouwers zijn in overleg met lokale zorginstellingen over een eventuele samenwerking, op andere plaatsen hebben zorginstellingen interesse uitgesproken in meer duurzame lokale producten. Potentiële samenwerkingen zitten in verschillende fases en de keukenorganisatie van de zorginstellingen is divers. Een dergelijke samenwerking is niet evident. Enerzijds hebben de zorginstellingen uitdagingen op vlak van overheidsaanbestedingen, organisatie van de aankoop en de keuken, en interne communicatie. Anderzijds hebben de landbouwers uitdagingen op vlak van teeltplanning, oogst, na-oogstverwerking en logistiek. Deze operationele groep wil die samenwerkingen faciliteren en begeleiden om te komen tot duurzame samenwerkingen op de lange termijn. Elk samenwerkingsverband wordt begeleid om goede afspraken te maken, om de hindernissen en knelpunten op te lossen en om een lange termijn samenwerking uit te werken. Tussen de verschillende initiatieven wordt een lerend netwerk gevormd waardoor ze elkaar kunnen inspireren en van elkaar kunnen leren. 

Doelstellingen

Het doel van dit EIP-Samenwerkingsproject is het realiseren van lange termijn samenwerking tussen een aantal zorginstellingen en telkens minstens één lokale biologische landbouwer, voor het toeleveren van producten aan de keuken van de zorginstelling. De operationele groep wil ook een (lokale) korte keten op punt stellen voor specifieke teelten waarvoor een eerste kuis-, versnij- of verwerkingsstap niet in de zorginstellingen zelf gerealiseerd kan worden. Verder formuleert de groep aanbevelingen voor aankopers in de zorg over hoe ze maximaal kansen creëren voor lokale producten bij het uitschrijven van openbare aanbestedingen.

Uitvoering

In een eerste werkpakket worden vraag en aanbod afgestemd binnen verschillende samenwerkingsverbanden. Welke producten, volumes, vereisten,. zijn er nodig voor zorginstellingen en welke producten zijn wanneer beschikbaar bij landbouwers, in welke volumes,…? Deze factoren worden eerst in rekening gebracht om na te gaan of een samenwerkingsverband mogelijk is en hoe afstemming kan gebeuren. De landbouwer zal een paar weken of maanden één of meerdere producten leveren aan de zorginstellingen. In deze testfase kunnen eventuele hiaten ontdekt worden die aangepakt worden om de samenwerking verder te optimaliseren. In dit project worden de knelpunten en uitdagingen in kaart gebracht en worden oplossingen gezocht. Zodra het samenwerkingsverband geoptimaliseerd is, wordt nagegaan of er meerdere producten kunnen worden afgenomen en of de samenwerking dus geïntensiveerd kan worden. Door te communiceren over het project zal er getracht worden om ook andere zorginstellingen en landbouwers te inspireren om samen te werken. 

Meer informatie kan u vinden op https://www.bioforum.be/zobio .

Project partners:

7 landbouwbedrijven, AZ Zeno, Curando Oost, Zorgband Leie en Schelde, Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), Flanders' FOOD

Delen: