Zomerbar in het Klein Park - Adem viert 75 jaar

Programmaperiode
Projecten GLB Strategisch Plan (programmaperiode 2023 - 2027) en Europese projecten
Maatregel
LEADER - microprojecten
Thema
Leefbare en levendige dorpen
Provincie
Vlaams-Brabant
Lokale Actiegroep
Hageland+
Beginjaar
2024
Projectkost
€9.290,00
Promotor
Adem vzw
Project partners
Vrije basisschool voor buitengewoon onderwijs Ten Desselaer vzw, Scouts de Toekan vzw Lovenjoel, Regionaal Landschap Dijleland vzw, Bosgroep Vlaams-Brabant, gemeente Bierbeek
Periode
-
Situering

De zomerbar wil inzetten op échte ontmoeting vanuit gelijkwaardigheid. We nodigen buurtbewoners uit om samen met onze medewerkers en cliënten aan te schuiven aan een lange tafel. Samen eten en drinken werkt verbindend. Tegelijk willen we onze buren informeren en in gesprek gaan over hun ideale invulling van het Park als publieke ruimte waar kansen tot ontmoeting en ontspanning geboden worden. 

Adem maakt warme plekken in de samenleving
Adem maakt warme plekken waar mensen met een bijzondere ondersteuningsvraag kunnen leven, wonen, groeien, werken, spelen en ontspannen. In onze leefgroepen verwelkomen wij kinderen, jongvolwassenen en volwassenen. We ondersteunen hen op hun pad naar ontwikkeling en zelfstandigheid. Daarnaast bieden wij activiteiten aan voor dagbesteding (werken, koken, knutselen, ...). Adem bouwt actief aan een solidaire en veerkrachtige samenleving. We streven naar een samenleving die mensen omarmt vanuit gelijkwaardigheid. Als organisatie willen we IN de samenleving staan. We zoeken voortdurend de verbinding op, met onszelf maar ook met de ander en de (buiten)wereld.

Onze cliënten kunnen niet altijd rekenen op een persoonlijk netwerk waardoor ze makkelijk in een geïsoleerde positie dreigen te verzeilen. Daarom willen wij hen zoveel mogelijk kansen aanreiken om hun sociale vaardigheden te versterken en om betekenisvol te verbinden (belonging), zo ook met de plek waar ze leven, met hun buurt.

Bijvoorbeeld in ons project zorgzame buurten 'WIJ(K)-WERKING' engageren families en mensen zich om met onze cliënten te komen wandelen, om samen leuke dingen te doen, te koken, ... Kleine gebaren die een groot verschil maken. Zo betrekken we actief mensen "van buiten" op onze werking. Persoonlijke relaties worden opgebouwd.

Ook in dit project streven we naar wederkerigheid en hopen we dat onze jongeren betekenisvol kunnen zijn voor mensen uit de buurt. Deze wederkerigheid en gelijkwaardige omgang met mekaar is een van onze speerpunten in de toekomst.

Doelstellingen

Het merendeel van onze leefgroepen bevindt zich in de dorpskern van Lovenjoel en meer bepaald in het Klein Park, een gouden plek, een oase van rust en groen. 
Het Klein Park is niet zomaar een park. Het Park is 12 ha groot, heeft een historisch karakter met erfgoedwaarde, bevat meer dan 100 waardevolle bomen, biedt een oase van groen en rust. In ons Masterplan 2025 -2027 waarin onze site wordt gerenoveerd, geven wij ons Park een bijzondere plaats. Wij willen Park nieuw leven inblazen, vanuit verschillende perspectieven:

  1. Vanuit het perspectief van onze cliënten en leefgroepen: corona heeft ons eens te meer de betekenis van natuur en groen laten zien, in het bijzonder voor kinderen en jongeren die het lastig hebben. Een plek om zich uit te leven en te sporten, een plek om tot rust te komen, een plaats om therapeutisch aan de slag te gaan, een plaats om te ontmoeten en plezier te maken, om natuur te beleven ... In het najaar 2024 gaan studenten samen met kinderen en jongeren op zoek naar hun dromen voor het Park. Zo kunnen zij ook hun stem laten klinken, en daar houden wij rekening mee. Ook de scouts en de scholen voor buitengewoon onderwijs op het terrein worden betrokken.
  2. Vanuit het perspectief van de buurt: In een buurtanalyse uitgevoerd door graduaatsstudenten van UCLL in 2023 maken buurtbewoners duidelijk dat ze wel eens in het Park komen wandelen of er passeren, al geven veel mensen aan dat ze niet wisten dat het Park toegankelijk is voor publiek. Ze suggereren om meer evenementen te organiseren, een speeltuin te voorzien, het Park meer uitnodigend vorm te geven, nieuwe partners aan te trekken zodat er meer beweging op de site komt. Tijdens het Participatietraject rond de her-invulling van de kerk van Lovenjoel, in de herfst van 2023 door de gemeente georganiseerd in samenwerking met AVANSA, gaven bewoners onder meer aan dat ze nood hebben aan méér informele ontmoetingsplekken, plekken waar men ongedwongen kan samen komen, waar bottom-up initiatieven kunnen ontstaan.
  3. Een derde perspectief verbindt de 2 bovenstaande en voegt een extra dimensie toe: het Park als publieke ruimte biedt unieke gelegenheid om verbinding met de buurt te leggen én participatie, betrokkenheid en inclusie te bevorderen (in 2 richtingen). Zo creëren we kansen om inzicht te geven in onze wereld en die van onze cliënten én zo brengen we de samenleving binnen in het Park. Zo worden onze cliënten volwaardige actor in de samenleving. Door het organiseren van evenementen en activiteiten kunnen buurtbewoners (inclusief onze doelgroep) samenkomen, ideeën uitwisselen en kunnen gezamenlijke belangen worden ontdekt. Zo wordt het Park niet alleen een fysieke groenruimte maar een dynamische sociale hub die bijdraagt aan sociale cohesie. Een plek die inspireert, ontroert, prikkelt en uitdaagt. Een plek waar ieder mens mag zijn wie hij is en zich thuis voelt.

Zo wil Adem bijdragen aan een levendige en leefbare dorpskern en gaan we mee de strijd aan tegen eenzaamheid en isolatie. 

Uitvoering

Bierbeek

Delen: