Eco & Fair is een coöperatieve korte-keten winkel in Herzele, waar winst niet centraal staat maar wel de toegang tot goed en duurzaam voedsel. We verkopen lokale producten, fairtradeproducten en bio- en coöperatieve producten. Ons doel is niet alleen eerlijke prijzen voor boeren, maar ook duurzame voeding bevorderen. Zo proberen we het volledige assortiment van lokale producten aan te bieden binnen een straal van 20 km. Hierdoor worden burgers terug in contact gebracht met lokale producenten en worden eerlijke prijzen afgesproken. We hebben al jaren lokale wijnen en cider te koop in de winkel, maar nu merken we dat er steeds meer wijnen ontwikkeld worden in onze omgeving.
Het aantal wijnbouwers in België stijgt jaar na jaar. Oost-Vlaanderen telde in 2020 officieel 21 wijnbouwers, bijna een verdubbeling in vijf jaar tijd. Inwoners van Zuid-Oost Vlaanderen zijn niet altijd op de hoogte van het bestaan van deze lokale wijnen. Hoewel deze producten niet direct worden geassocieerd met Zuid-Oost-Vlaanderen, maken ze steeds meer deel uit van onze omgeving.
In de streek is er nood aan informatie over deze nieuwe lokale landbouwprojecten, zo is het weinig bekend dat het productieproces van cider en wijn zeer gelijkaardig is. Hier willen wij verandering in brengen. We willen het aanbod en de context er rond stroomlijnen en deze regionale ondernemers in de schijnwerpers zetten, zodat de markt voor hun producten verbreed wordt. Bij deze producten zien we heel wat potentieel dat niet volledig benut wordt. Deze wijnen zijn nog te weinig te vinden in lokale handelaars en horecazaken.
Daarnaast leggen we de nadruk op het creëren van bewustzijn bij consumenten over het belang van duurzame consumptie. Door lokale wijnen en afgeleiden te promoten die geproduceerd zijn met respect voor het milieu en de natuurlijke hulpbronnen, streven we naar een mentaliteitsverandering en inzicht in de mogelijkheid om lokaal wijnen en ciders te promoten in plaats van deze over lange afstanden via verschillende tussenhandelaren te verkrijgen. Zo zullen producenten als Pres de Grand uit Herzele hun nieuwe likeur voorstellen die gemaakt is uit nevenproducten van de wijnbouw.
- Informatieve wijngids
We zien een groeiend aantal lokale wijnen, die geproduceerd worden in onze regio(Herzele en buurgemeenten). In deze gids zetten we de lokale producenten in de schijnwerpers door een informatieve gids in de vorm van een brochure met ongeveer 30 pagina’s met foto’s en illustraties te ontwikkelen.
We leggen de verschillende soorten wijn en cider uit, zoals mousserende wijn, biologische wijn en cider. Ook willen we de sociaal, economische en ecologische context schetsen, met een korte geschiedenis en de evolutie van de wijnbouw in relatie tot een veranderend klimaat uitleggen. Daarnaast worden de verschillende producenten besproken met hun geschiedenis, visie en producten evenals de verschillende druivensoorten en wijn bereidingsprocessen. In de gids wordt het streekgebonden karakter van de zuid-oost Vlaamse gemeenten extra benadrukt. We voegen ook een kaart toe met de locaties van de producenten en hun wijngaarden, zodat de lezer weet vanwaar hun wijn juist afkomstig is en zo ook een beter opvatting krijgt op hun omgeving. Ook zullen er fotos van de wijnmaker en hun wijngaarden in gepubliceerd worden. De gids zal op een klein formaat gedrukt worden zodat dit toegankelijk is en aanzet tot bladeren. De gids kan makkelijk naar huis genomen worden bij aankoop van een lokale wijn. Deze zal gratis verdeeld worden.
De gids zal ontwikkeld worden in samenwerking met de lokale producenten, waarbij zij geadviseerd worden voor hun expertise. Eco & Fair gaat bij elke producent langs en helpt zo de meest interessante en diverse verhalen te bundelen. Eco & Fair schrijft mee aan de teksten en doet de coördinatie en redactie. Het grafisch ontwerp wordt uitbesteed aan een derde partij - Wijnbeurs
Wij organiseren een wijnbeurs in de regio Zottegem – Herzele, in samenwerking met de lokale producenten. We willen verschillende actoren bijeenbrengen, waarbij producenten in contact komen met geïnteresseerden en met elkaar. Wij willen dat zo de inwoners van de Vlaamse Ardennen kennis kunnen maken met hun ‘nieuwe’ lokale producten en gezicht kunnen plakken op de wijngaarden die steeds meer het landschap beïnvloeden. Deze beurs zal een helder overzicht bieden van de lokale productie van wijn, inwoners zullen ook kunnen proeven zodat ze niet alleen een gezicht kunnen plakken op de lokale wijngaard maar ook een smaak. Ook zal dit project bezoekers aantrekken die geïnteresseerd zijn in lokale wijnen van de Vlaamse Ardennen. We gaan dan ook zeker de toeristische diensten informeren over het project.
Op de beurs zullen standjes staan van verschillende producenten. Er kan geproefd worden. Er komt een workshop en/of een lezing over wijn. Wij streven ernaar het bewustzijn en de waardering voor lokale wijnen en ciders te vergroten. Daarnaast zal de beurs fungeren als een platform voor educatieve workshops en lezingen over wijnbouw, waardoor bezoekers een dieper inzicht krijgen in de lokale productieprocessen en het belang van duurzame consumptie.
Het evenement zal duurzaamheidsprincipes integreren, zoals het gebruik van herbruikbare materialen, lokale catering, en het minimaliseren van afval.
Hiervoor zal promotie worden gemaakt, door middel van advertenties, affiches, sociale media en uitnodigingen. We nodigen verschillende verkooppunten uit, zoals wereldwinkels, lokale horeca en speciaalzaken.
Voor het organiseren van deze beurs zullen vergaderingen worden georganiseerd samen met de lokale producenten, deze worden gecoördineerd door Eco & Fair. Hier worden datum, locatie, en lezingen beslist. - Nieuwe afzetmogelijkheden.
Het project probeert een duurzaam gevolg te hebben door producenten en handelaars met mekaar in contact te brengen, zodat nieuwe synergieën kunnen ontstaan die de mogelijke afzet vergroten.
We zullen de gids verspreiden naar geïnteresseerden, wijnclubs, horecazaken en winkels die potentiële nieuwe verkooppunten kunnen worden.
De gids en de beurs worden uitgewerkt in samenwerking met de producenten. Door deze participatieve aanpak worden de lokale producenten actief betrokken bij het project, waardoor ze een stem krijgen in de presentatie en promotie van hun producten. De producenten delen hun kennis, ervaringen en passie voor hun vak.
We hebben al verschillende gesprekken gehad met de partners waarmee wij met eco & fair in contact staan. Deze zijn allemaal kleine ondernemingen en zijn enthousiast over dit project. De wijnbouwers die al bevestigd hebben zijn Pres de Grand in Herzele, Bocclo in zwalm, Wijndomein PIRO in Herzele, Driesse in Vlierzele, Wijndomein De Drie Fonteinen in Zottegem, Wijngaard Kampenberg in Vlierzele en de cider makers: Appelino in Ottergem; Het aantal producenten dat mee doet aan dit project ligt niet vast en kan nog groeien.
Geraardsbergen, Sint-Lievens-Houtem, Herzele, Zottegem, Zwalm
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent
België