Deze stakeholderbevraging is anoniem en gaat uit van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij (het vroegere Departement Landbouw en Visserij). Het agentschap staat in voor de coördinatie van het Vlaams GLB Strategisch Plan (GLB-SP). De enquête is bedoeld om de ervaringen tijdens het voorbereidingsproces van het huidige GLB Strategisch Plan te inventariseren.
Op basis van de resultaten wordt het voorbereidingsproces geëvalueerd en de voornaamste uitdagingen geïdentificeerd. Door het in kaart brengen van deze uitdagingen, kan het Agentschap Landbouw en Zeevisserij het voorbereidingsproces van het volgende GLB-SP beter voorbereiden, en het stakeholdermanagement en andere processen optimaliseren.
Het invullen van de bevraging neemt ongeveer 10 minuten in beslag en eindigt op 31 mei 2024 (23u59).
Context
Het Vlaamse Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) 2023-2027 is van start gegaan op 1 januari 2023. Reeds in 2018 werden de voorbereidingen voor het Vlaams GLB Strategisch Plan (GLB-SP) opgestart. Na een omgevingsanalyse werd een SWOT-analyse (sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen) en een nodenanalyse opgesteld. Via twee publieke brainstormsessies (in Rillaar en in Waregem) werd hiervoor input verzameld.
Voor de verdere voorbereiding werd een klankbordgroep opgericht. Dit waren de zogenaamde ‘eerstelijns' belanghebbenden die doorheen het gehele voorbereidingsproces regelmatig geconsulteerd werden: het beleidsdomein Omgeving van de Vlaamse overheid, een aantal landbouw- en milieuorganisaties, VVP (Vereniging Vlaamse Provincies), ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) en FEVIA (federatie van de Belgische voedingsindustrie).
In het voorjaar van 2019 werden op basis van de noden de 7 krachtlijnen voor het nieuwe GLB-SP bepaald. De krachtlijnen werden met input van de klankbordgroep geoptimaliseerd. Ze vormden de basis voor een strategienota. Deze strategie kreeg ook advies van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV) en de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen (Minaraad).
Vanuit de strategie werden GLB-maatregelen ontwikkeld. In een publieke online-bevraging (zomer 2019) kreeg het brede publiek de kans om via een open bevraging op de website van het Vlaams Ruraal Netwerk (VRN) concrete voorstellen te doen voor nieuwe GLB-maatregelen. De uitgewerkte voorstellen voor GLB-maatregelen werden in administratieve werkgroepen verfijnd en afgetoetst met de klankbordgroep.
De opmaak van het GLB Strategisch Plan werd begeleid door een milieu-effectenrapportage, met daarbij een passende beoordeling (plan-MER met kenmerk PLMER-272). In een eerste stap werd de voorgestelde methodologie samen met een primaire versie van het ontwerp-MER in de kennisgeving beschreven. De periode van de terinzagelegging van de kennisgeving liep van 30 juli 2021 tot en met 29 augustus 2021. Op basis van de ontvangen adviezen werden richtlijnen opgesteld voor de verdere opmaak van het plan-MER. In een tweede stap is het plan-MER samen met het ontwerp van het Vlaams GLB-Strategisch Plan in openbaar onderzoek gegaan van 14 januari 2022 tot en met 14 maart 2022. Op die manier kon iedere betrokkene of iedere burger advies of opmerkingen geven. Ook in het voorjaar 2022 werd het voorstel voor het Vlaams GLB-SP ingediend bij de Europese Commissie.
Het Vlaamse GLB-SP werd door de Europese Commissie goedgekeurd op 5 december 2022, en ging van start vanaf 2023.
Om toezicht te houden op de uitvoering en voortgang van het Vlaams GLB Strategisch Plan is er, zoals bepaald in de Europese GLB-verordening, een monitoringcomité van het GLB-SP opgericht. Hierin zijn de vertegenwoordigers van Vlaamse ministers, middenveldorganisaties, adviesraden en instanties van de Vlaamse overheid die betrokken zijn bij de uitvoering van het GLB-SP vertegenwoordigd. Sinds de start van het Vlaamse GLB-SP is dit monitoringcomité reeds vijf keer bijeengekomen.
Bijkomende informatie is terug te vinden op de website van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.
Stakeholderbevraging GLB-voorbereiding