Brochure 'Landbouw en natuur, hand in hand.'

Sinds jaar en dag leven en werken onze landbouwers in de natuur. Ze werken met planten en dieren. Voor de bestuiving van bepaalde planten rekenen ze op allerhande insecten. En ook bij de bestrijding van bepaalde plagen helpen insecten de oogst te vrijwaren. Maar een landbouwer is ook een landschapsbouwer, die zelf geniet van de fauna en flora in zijn buitenkantoor. Dat ziet er op sommige plaatsen wat anders uit dan enkele tientallen jaren geleden. De klassieke landbouwbedrijven hebben zich, net als andere economische actoren, verder ontwikkeld en zijn vaak een stuk groter dan bedrijven van één of meerdere generaties terug. De percelen zijn vaker groter geworden, zodat de onderlinge afbakening is verdwenen, bepaalde teelten worden meer ingezaaid dan vroeger ... Dit kan ook gevolgen hebben voor de biodiversiteit. Vandaar dat veel landbouwers heel actief maatregelen nemen om de biodiversiteit te verhogen.

Vandaag ontvangen heel wat landbouwers inkomenssteun uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Kort gezegd ontvangen landbouwers deze steun om ervoor te zorgen dat ze een redelijk inkomen ontvangen voor hun harde werk. In ruil leveren landbouwers gezonde voeding, aan betaalbare prijzen. Maar aan deze inkomenssteun hangen heel wat voorwaarden vast, de zogenaamde randvoorwaarden. Het beschermen van de biodiversiteit is één van deze voorwaarden, naast bijvoorbeeld het volgen van regels met betrekking tot gewasbeschermingsmiddelen, dierenwelzijn, voedselveiligheid, bescherming van bodem en water … Bovendien moet de landbouwer ook een aantal vergroeningsmaatregelen volgen, bestaande uit gewasdiversificatie, behoud van blijvend grasland en het vrijwaren van een deel van hun bouwland als ecologisch aandachtsgebied zoals niet-productieve elementen of groenbedekkers.

Landbouwers die dat willen, kunnen vrijwillig nog bijkomende maatregelen nemen om de biodiversiteit te bevorderen. In deze brochure kan u ontdekken welke maatregelen er zijn binnen het derde Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO III). Verschillende landbouwers en projectpromotoren vertellen u graag hoe zij zich inzetten voor meer biodiversiteit, en hoe landbouw en natuur ook samen goed kunnen boeren.

In deze brochure vertellen verschillende landbouwers en projectpromotoren hoe ze zich inzetten voor meer biodiversiteit, en hoe landbouw en natuur ook samen goed kunnen boeren.

Jens Mouton bij een boom in kader van agroforestry
Delen: