Wat?
AKIS staat voor Agricultural Knowledge and Innovation Systems. Hiermee wil men landbouwkennis versterken, verder verspreiden én innovatie bespoedigen.
Waarom?
Agrarische kennis- en innovatiesystemen (AKIS) spelen een cruciale rol bij het stimuleren van duurzame landbouwontwikkeling en het bevorderen van innovatie binnen de landbouwsector. AKIS omvat een breed scala aan actoren, waaronder landbouwers, onderzoekers, voorlichtingsdiensten, beleidsmakers en maatschappelijke organisaties, die samenwerken om kennis en innovatieve praktijken te genereren, te delen en toe te passen.
Het overkoepelende doel van AKIS is de kloof tussen onderzoek en praktische toepassing te overbruggen en ervoor te zorgen dat wetenschappelijke vooruitgang en technologische innovaties effectief worden omgezet in oplossingen op het terrein. Door de uitwisseling van informatie, deskundigheid en ervaring te bevorderen, vergroot AKIS het vermogen van landbouwers om weloverwogen beslissingen te nemen, duurzame landbouwpraktijken toe te passen en te reageren op nieuwe uitdagingen. AKIS heeft als doel om deze informatie niet alleen in Vlaanderen te delen maar over de Europese landsgrenzen heen. Zo zijn er misschien wel Nederlandse onderzoekers die een oplossing hebben gevonden die ook kan worden toegepast in Vlaanderen. Het is dan ook belangrijk dat deze kennis ook hier zijn ingang vindt en er ook transnationale netwerken ontstaan.
Door deze verspreiding van kennis kunnen niet alleen landbouwers maar ook adviseurs zich nog verder verdiepen in bepaalde thema’s en kan er thematische en grensoverschrijdende interactieve innovatie ontstaan. Om deze kennis op een zo efficiënt mogelijke manier te delen is het belangrijk om dit digitaal toegankelijk te maken voor de verschillende partners. Ook hier zetten we verder op in aan de hand van de projectendatabank die u op deze website kan terugvinden.
Wil je graag meer informatie over AKIS, bekijk dan zeker het filmpje van EIP-AGRI support Facility.
Wil je graag meer te weten komen over GLB-maatregelen die AKIS ondersteunen? Lees dan zeker verder onder het filmpje.
AKIS in het nieuwe GLB bevat vier groepen van acties:
1. Versterken van kennisstromen en verbindingen tussen beleid, onderzoek en praktijk
2. Het bevorderen van de kennis van alle bedrijfsadviseurs en het versterken van hun onderlinge verbinding binnen de AKIS
3. Verbetering van thematische en grensoverschrijdende interactieve innovatie
4. Ondersteuning van de digitale transitie in de landbouw om kennisdeling te verbeteren
Verschillende manieren om de vier beoogde acties te realiseren:
AKIS in Vlaanderen - VLAAMSE ondersteuning
-
Steunmaatregelen GLB met Europese cofinanciering
-
Ondersteuning digitale transitie:
- In de komende periode zal Vlaanderen nog meer inzetten op kwaliteitsvolle data die snel beschikbaar is. Dit kan bijvoorbeeld via apps. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Ook op tal van andere manieren zet Vlaanderen in op digitalisering. Zo is er de ecoregeling precisielandbouw,
- Daarnaast zijn ook er ook verschillende Vlaamse stakeholders partner van Horizon-projecten.
-
De verschillende ondersteunende projecten kan u terugvinden in de projectendatabank van het Vlaams Ruraal Netwerk.
-
Subsidiewijzers
- Via de GLB-subsidiewijzer kan u nagaan welke subsidies mogelijk voor u van toepassing zijn. U kan aanvinken wat voor u van toepassing is en hierdoor krijgt u een overzicht van maatregelen waarvoor u mogelijk in aanmerking komt. Kijk zeker ook nog even de voorwaarden bij elke maatregel na.
- VLAIO KMO portefeuille --> Subsidiedatabank | VLAIO
-
Voorbeelden van andere subsidiekanalen die AKIS mee helpen ondersteunen
- Landbouw (LA)-trajecten VLAIO zijn specifiek voor onderzoeksinstellingen. Deze trajecten bevatten het volledige traject van kennisverwerving tot kennisoverdracht.
- Interreg Vlaanderen-Nederland (interregvlaned.eu) met Europese cofinanciering. Stimuleert grensoverschrijdende samenwerking.
- COOCK: Collectief O&O en Collectieve Kennisverspreiding. Hierbij richt men zich op een groep van ondernemingen die als doel hebben onderzoeksresultaten te valoriseren en zo de introductie van technologie en/of kennis te versnellen.
- FWO: Fond Wetenschappelijk Onderzoek. Specifiek is er een thematische oproep voor onderzoeksprojecten in het domein van “Innovatie in de landbouw- en voedingssector”
- Advies en ondersteuning op maat VLAIO: bedrijfstrajecten
AKIS in Europa - EUROPESE ondersteuning
-
EU CAP Network
- Het EU CAP netwerk focust op het optimaliseren van de informatiestroom over landbouw en plattelandsbeleid binnen de EU. Het netwerk ondersteunt het ontwerp en de uitvoering van strategische plannen voor het GLB, innovatie en kennisuitwisseling en evaluatie en monitoring van het GLB.
- Ze organiseren/ondersteunen verschillende zaken om AKIS verder te stimuleren.
- Focus groepen: groep van experten die nagaan welke problemen/opportuniteiten er zijn voor verder onderzoek
- Thematic groups - groep die inhoudelijk een thema of maatregel bespreekt en hierrond video's, rapporten,.. publiceren
- Toekomstige events
- Databank met Horizon projecten en de operationele groepen
- Databank goede voorbeelden
-
Horizon Europe
- Horizon Europe is een financieringsprogramma binnen de Europese Unie dat onderzoeks- en innovatieprojecten ondersteunt.
- Binnen dit financieringsprogramma is vooral cluster 6 belangrijk voor de landbouwsector. Deze cluster gaat over voeding, bio-economie, natuurlijke hulpbronnen, landbouw en milieu.
- Projecten indienen via een jaarlijkse oproep. Deze worden gebundeld in een brochure per jaar.
- Thematische netwerken: groep van verschillende actoren die wetenschappelijke kennis of goede voorbeelden gaan bundelen en gebruiksklaar/toepasbaar/verstaanbaar maken voor de eindgebruiker
- Missies:
- Verschillende partnerschappen
- Diergezondheid en dierenwelzijn
- Veilige en duurzame voedselsystemen
- Duurzame landbouw en beleidsmonitoring en -implementatie door gebruik te maken van digitale en datatechnologieën voor milieu-observatie en -monitoring.
- Biodiversiteit redden om het leven op aarde te beschermen
- Circulaire biogebasseerd Europa
- Waterzekerheid
- Voor een klimaatneutrale, duurzame en productieve 'blauwe' economie
- Verschillende Horizon projecten, met Vlaamse partners, kan u terugvinden in de projectendatabank van het Vlaams Ruraal Netwerk.
AKIS omvat een breed scala aan actoren
Onderstaande figuur toont de interactie en samenwerking tussen verschillende AKIS-actoren die zorgen voor een geïntegreerde aanpak die modernisering, innovatie en kennisuitwisseling bevordert.