Europese Commissie keurt meer dan 20 algensoorten goed voor menselijke consumptie

Duurzaam ondernemen
algenproductie

De Europese Commissie heeft meer dan 20 algensoorten goedgekeurd voor menselijke consumptie. De toelating kadert binnen de strategie van de Europese Unie om een sterke en duurzame algensector op te bouwen. Omwille van het relatief hoge eiwitgehalte, snelle reproductie en teelt op kleine oppervlakte ziet Europa een groot onbenut potentieel in algenkweek, dat een duurzaam antwoord kan bieden op het wereldvoedselvraagstuk.

In 2022 heeft de Commissie het ‘EU-algeninitiatief’ aangenomen om het potentieel van algen volledig te benutten en de ontwikkeling van de algensector te ondersteunen. De nieuwe toelating van de eetbare algensoorten vormt een onderdeel van het plan om een sterke en duurzame algensector in Europa op te bouwen.

Nieuwe algensoorten op de markt

De erkenning van de meer dan 20 nieuwe algensoorten door de Europese Commissie is goed nieuws voor de producenten. Dat betekent dat de algensoorten vanaf nu gebruikt mogen worden in voeding en voedingssupplementen. Volgens de EU elimineert het niet alleen een knelpunt in de ontwikkeling van de sector, maar bespaart de industrie ook veel tijd en geld omdat producenten het ‘novel food’-traject niet meer moeten doorlopen.

Dat moet resulteren in een verkort proces voor de vergunningverlening om algenproducten in de handel te brengen, wat moet leiden tot een geschatte kostenbesparing van minimaal tien miljoen euro voor de Europese algenindustrie. Het is echter nog niet duidelijk welke algensoorten nu bijkomend zijn aanvaard. In totaal zouden nu 60 algen, microalgen en (zee)wieren zijn toegelaten voor menselijke consumptie. Tot nu toe waren vijf soorten microalgen toegestaan in humane consumptie waarvan de bekendste spirulina en chlorella zijn. Op dit moment worden microalgen voornamelijk hoogwaardig toegepast, zoals algenpoeder in voedingssupplementen.

Lees verder op VILT vzw

Bron en copyright foto: VILT.be, 29 februari 2024

Delen: