App gaat mee strijden tegen bacterievuur: “Anders is het dweilen met de kraan open”

LEADER en samenwerking
Bacterievuur bij appelen

Het Proefcentrum Fruiteelt is een app aan het ontwikkelen waarin iedereen bomen en planten kan melden die aangetast zijn door bacterievuur. Het is één van de vijfien projecten die in totaal bijna twee miljoen euro steun krijgen uit het LEADER-programma.

Vijfien projecten krijgen in totaal bijna twee miljoen euro steun van het Leader-programma. Het gaat over initiatieven rond innovatie in de landbouw, natuurbehoud, duurzame mobiliteit en versterking van de leefbaarheid in de dorpen op het platteland. “De provincie Limburg wil deze ontwikkelingen een duidelijke stimulans geven en we starten daarbij vanuit ideeën die leven in de dorpen. Duurzaamheid en innovatie gaan daarbij hand in hand met het behoud van natuur en cultuur”, aldus gedeputeerde Inge Moors (CD&V).

Eén van die innovaties is de bacterievuurapp. Bacterievuur tast appel- en perenbomen aan, maar komt ook voor bij andere planten zoals meidoornstruiken. Door de ziekte kleuren de bladeren of bloesems zwart alsof ze door vuur verschroeid zijn. Ook de snelheid waarmee de infectie zich verspreidt, doet denken aan vuur. Tot 2019 had bacterievuur de status van quarantaineorganisme, wat betekende dat besmette planten verplicht moesten worden opgeruimd. Europa trok deze status in, omdat de ziekte zich al meer dan tien jaar in Europa heeft gevestigd. Dankzij een beslissing van Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) uit 2023 kunnen gemeenten maatregelen invoeren om bacterievuur te bestrijden. “We hebben voor die regelgeving aanbevelingen voorbereid die de gemeenten kunnen gebruiken”, zegt Dany Bylemans, de directeur van Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden. “We hebben het hele traject in kaart gebracht: van de eerste melding van een aangetaste struik door een burger of teler tot de verdelging ervan. Maar dat blijkt een complex proces met heel veel betrokkenen.”

De bacterievuurapp moet daarvoor een oplossing bieden. “De app moet de gebruikers wegwijs maken in dat proces, want alle wetgeving zit erin verwerkt.” Het is de bedoeling dat gebruikers infecties melden via de app en eventueel een foto meesturen. Het systeem kan daarnaast automatisch de exacte locatie aanvullen en als die bekend zijn, de gegevens van de eigenaar of pachter van het perceel toevoegen. De melding belandt vervolgens via mail bij het bacteriemeldpunt van de provincie. “Heel belangrijk is dat iedereen de status van de melding kan opvolgen”, legt Bylemans uit. “Bij de fruittelers leven daarover wel wat frustraties, maar het hele traject zal nu transparanter worden. Ik denk dat het aantal meldingen zal verhogen, maar die zullen sneller worden opgevolgd. Dat is positief voor de telers, want anders moeten ze dweilen met de kraan open.” Proefcentrum Fruitteelt hoopt dat de app tegen de zomer klaar is. De subsidie vanuit Leader bedraagt 26.000 euro.

Kerkenpad

Naast innovatie gaat er geld naar leefbare dorpen. Een voorbeeld daarvan is het masterplan voor de kerken van Opgrimbie. Eén van de onderdelen daarvan is een fietspad door de zijbeuk van De Sint-Kristoffelkerk. De kerkraad van Opgrimbie ontvangt nu een subsidie van bijna 205.000 euro voor het ‘kerkenpad’. “Dat gaat het gerestaureerde koor van de oude kerk verbinden met te verbouwen huidige Sint-Kristoffelkerk”, legt Michel Vandeurzen, secretaris van de kerkfabriek, uit. “De omgeving van de pastorie en het koor gaan we verfraaien met onder meer volkstuintjes. Het kerkenpad vormt een wandellus in combinatie met de trage weg Pels en sluit gedeeltelijk aan bij het fietspad door de zijbeuk van de kerk.”

Panoven

In de geselecteerde projecten is er ook aandacht voor biodiversiteit en landschapskwaliteit. Zo is er bijna 125.000 euro voorzien voor ‘Park onder de Pannen’. Het Regionaal Landschap Lage Kempen gebruikt dat bedrag voor de inrichting van domein Panoven, dat is de site van de voormalige pannenfabriek in Loksbergen (Halen). “Het is al een uniek domein op het vlak van erfgoed en samen met het stadsbestuur en alle andere gebruikers gaan we meer beleving brengen in het park”, vertelt directeur Ilse Ideler. “We willen het park toegankelijker maken en er het verhaal vertellen van de geschiedenis van de pannenfabriek. Er zijn ook plannen voor een wildplukroute, maar alle ideeën gaan we nog uitwerken samen met de buurtbewoners, de gebruikers van het park en de verenigingen op de site.”

Bron: Het Belang van Limburg, 9 januari 2025

 

Delen: