Enkele boeren in Hamont-Achel, Peer en Pelt gaan de komende weken houtsnippers onder hun grond mengen, om na te gaan wat het effect daarvan is op de vruchtbaarheid van de grond en op het bodemleven. Het gaat om een test van Boerennatuur, het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw in Bocholt en de gemeentebesturen. De houtsnippers zijn afkomstig van snoeihout uit houtkanten. Dat zijn rijen bomen en struiken langs velden in de buurt.
Het project kreeg de naam 'Bodemgoud' en dat is niet toevallig, weet Fientje Verbruggen van Boerennatuur. "Door houtsnippers in de bodem te verwerken, verbeteren we de kwaliteit van de grond. Want we brengen voedsel in de bodem en daardoor gaat ook het bodemleven erop vooruit. Wij gaan nu in kaart brengen wat het effect is op het aantal schimmels en bacteriƫn in de grond. We willen zo achterhalen hoe het precies komt dat die bodem gezonder wordt."
Ook voor het klimaat is het een goede zaak. "We werken met hout, dus we brengen koolstof in de bodem. We gaan dus CO2 uit de lucht halen en voor lange tijd in de bodem opslaan", vult de onderzoekster aan. "Daarnaast merken we ook dat de bodem zo beter bestand is tegen lange droogteperiodes. Gewassen gaan er dan minder snel last van hebben. "
Landschapsbeheer
De houtsnippers zijn afkomstig van houtkanten uit de buurt. "Voor het beheer van die houtkanten werken we al langer samen met de gemeenten Hamont-Achel, Peer en Pelt", gaat Verbruggen verder. "De bomen en struiken daarin moeten regelmatig gesnoeid worden, tot op 10 centimeter van de grond. Nadien schieten ze opnieuw uit. Dieren kunnen daar beschutting in vinden en zo houden we ook het landschap in stand. Tot nu toe werd dat snoeihout gehakseld en verkocht. De houtsnippers werden gebruikt als biomassa of werden verbrand, om er energie mee op te wekken. Nu kunnen we ze lokaal gaan verwerken."
Boerennatuur is nog op zoek naar extra boeren in Hamont-Achel, Peer en Pelt die mee in het project willen stappen. Zij kunnen zich aanmelden door te mailen naar fientje.verbruggen@boerennatuur.be.
Bron: VRT NWS, 24 oktober 2024
Copyright foto's: Boerennatuur Vlaanderen