Het Europees Parlement keurde deze week twee landbouwdossiers goed. De parlementsleden stemden in op een voorstel om generatievernieuwing in de landbouw te bevorderen en keurden ook de Europese Eiwitstrategie goed. “Met dit laatste wil Europa haar afhankelijkheid van plantaardige eiwitten verminderen, de toeleveringsketen diversifiëren en de productiviteit en competitiviteit van de Europese boeren vergroten”, aldus Europarlementslid Tom Vandekendelaere (EVP).
Het is al langer dan vandaag geweten dat de vergrijzing impact heeft op de landbouw en een generatiewissel een uitdaging vormt in de landbouwsector. De Europese landbouwcommissie had eerder dit jaar een rapport over de generatievernieuwing opgemaakt en goedgekeurd met daarin voorstellen om de landbouw terug toegankelijk te maken voor jonge landbouwers en nieuwe instappers, zo meldt Vilt.
Het rapport benadrukt dat een generatievernieuwing essentieel is voor de toekomstige sociale, economische en ecologische duurzaamheid van plattelandsgebieden en voor de voedselzekerheid in de EU. “Jonge landbouwers en nieuwkomers zullen eerder innovatieve bedrijfsideeën introduceren, kortere voedselketens bevorderen, nieuwe technologieën en productiemethoden toepassen en duurzame landbouwpraktijken introduceren, waaronder agro-ecologische praktijken en biologische landbouw”, staat geschreven in het rapport.
Dit rapport werd afgelopen week door het Europees parlement gestemd waardoor generatievernieuwing terug op de agenda komt te staan voor de Europese lidstaten en de Commissie. “Dit vormt een belangrijke bijdrage aan de voorbereiding van het volgende Europees landbouwbeleid, dat een groter percentage aan betalingen voor jonge boeren zal moeten uittrekken om ervoor te zorgen dat er voldoende jonge Europese boeren zijn in de toekomst," aldus Vandekendelaere. “Vandaag staan jonge boeren voor te veel belemmeringen terwijl de toekomst net van hen afhangt.”
Uitdagingen voor generatievernieuwing
Via het rapport benadrukt het Europese parlement dat een combinatie van onder meer een eerlijk en waardig inkomen, een positief imago van de landbouw met een voorspelbaar rechtskader en een goede levenskwaliteit voor landbouwers inclusief een goed evenwicht tussen werk en privéleven, essentieel zijn om jonge landbouwers en nieuwe mensen voor de sector te interesseren.
In het rapport werden zowel de prijs en beschikbaarheid van grond, alsook de administratieve vereisten, het imago van de sector en de over het algemeen lage rentabiliteit van landbouwactiviteiten geïdentificeerd als de belangrijkste belemmeringen om landbouwer te worden.
Hoewel het rapport het positieve effect van de GLB-maatregelen voor jonge landbouwers erkent, stelt het dat de administratieve last buitensporig is en dat de huidige opzet van het GLB een rol kan spelen bij het belemmeren van jonge en nieuwe landbouwers om tot de sector toe te treden. Het GLB zou bijdragen aan de prijsstijging en de verminderde beschikbaarheid van landbouwgrond voor jonge landbouwers.
Daarnaast wijst het Europees parlement ook op de angst die bij sommige landbouwers bestaat om op pensioen te gaan voornamelijk als gevolg van lage pensioenen. Dit heeft als gevolg dat oudere landbouwers vaak de overdracht van grond hierdoor uit te stellen.
Op de website van Vilt kunt u hier meer over lezen, samen met extra info over de eiwitstrategie.
Bron: Vilt, 20 oktober 2023