Nieuwe beheerovereenkomst: kruidenrijke akkerrand 15 juli – gefaseerd klepelen
Veel beheerovereenkomsten vragen om maaien en het maaisel afvoeren. Voor landbouwers zonder maaibalk of met problemen om het maaisel af te voeren, biedt de VLM nu een alternatief: de beheerovereenkomst voor de aanleg en onderhoud van een kruidenrijke akkerrand 15 juli – gefaseerd klepelen. Voor die beheerovereenkomst wordt gefaseerd geklepeld, waardoor er altijd een deel kruiden blijft staan. Dat zorgt voor beschutting en structuur voor de aanwezige fauna. De jaarlijkse vergoeding bedraagt 1.783 euro per hectare. Landbouwers die het maaisel zelf gebruiken of het afvoeren naar derden, kunnen een hogere vergoeding krijgen via de beheerovereenkomsten kruidenrijke akkerrand 15 juli volledig of gefaseerd maaien. De jaarlijkse vergoedingen daarvoor zijn respectievelijk 1.927 euro en 2.085 euro per hectare.
Nieuwe aanpak voor onkruid op beheerovereenkomst faunavoedselgewas
Landbouwers met een beheerovereenkomst faunavoedselgewas moeten een zaadleverend mengsel inzaaien. Bij ernstige onkruidproblemen biedt de VLM nu een oplossing: een mengsel van vlinderbloemigen inzaaien. De vlinderbloemigen blijven één tot twee jaar staan en helpen om ongewenste soorten te onderdrukken. De jaarlijkse vergoeding van 2.053 euro per hectare blijft gelijk. Blijven de onkruidproblemen aanhouden? Dan kan de beheerovereenkomst tijdens de looptijd verplaatst worden naar een ander perceel.
Oproep aan landbouwers om nieuwe beheerovereenkomsten te sluiten
Landbouwers die interesse hebben om een beheerovereenkomst te sluiten, kunnen dat doorgeven via het e-loket beheerovereenkomsten. Met een beheerovereenkomst dragen landbouwers bij aan een biodiverser landschap, maar ze profiteren zelf ook van een aantal voordelen. Een gezonde bodem draagt bij aan een goede waterhuishouding en voorkomt bodemerosie. Hun percelen zijn dankzij nuttige insecten beter bestand tegen plagen waardoor ze minder gewasbeschermingsmiddelen moeten gebruiken. Tot slot biedt een beheerovereenkomst vijf jaar lang een stabiel inkomen. De vergoedingen voor de meeste beheerovereenkomsten liggen rond de 2.000 euro per hectare per jaar.
Bron: VLM, 6 februari 2025