Nieuw project brengt biolandbouw en maaltijden in zorginstellingen dichter bij elkaar

Kennis en innovatie

Het nieuwe EIP-project ZoBio wil samenwerkingsverbanden tussen bioboeren en keukens in zorginstellingen opzetten en laten groeien. Vijf zorginstellingen en zeven bioboerderijen zijn erbij betrokken. Zo ook Lieven Devreese van de biologische CSA-boerderij ‘het Polderveld’ uit Westkapelle. "We krijgen van de zorginstelling een eerlijke prijs voor onze producten”, aldus Devreese. “Flexibiliteit in de samenwerking is belangrijk, net als goede afspraken en regelmatig overleg.”

“Hoe zorgen we dat patiënten dagelijks een lekkere en gezonde maaltijd krijgen?“ Bij AZ Zeno in Knokke-Heist vonden ze enkele jaren geleden het antwoord op die vraag dankzij een samenwerking met bioboerderij het Polderveld. Deze unieke aanpak leidde tot een meer diverse aanbod van verse seizoensgebonden biogroenten voor de patiënten. De smakelijke samenwerking vormde de inspiratie voor het tweejarige project 'ZoBio' dat samenwerkingsverbanden tussen de zorg en de boeren in nog vier andere zorginstellingen wil uitrollen.

Unieke samenwerkingen

Het verhogen van de afzet naar zorginstellingen sluit aan bij de doelstelling van het Vlaamse Strategisch Plan Bio om het aandeel biologische voeding in overheidsopdrachten te verhogen. Het project wil op het einde ook aanbevelingen formuleren waarmee andere overheidsinstellingen aan de slag kunnen. 

Daarnaast wil het project ZoBio andere boeren en zorginstellingen inspireren om stappen te zetten richting samenwerking. In de loop van het project zullen er lerende netwerken plaatsvinden waarin de opgedane kennis en ervaringen gedeeld worden. “Het voorbeeld van AZ Zeno valt niet één op één te kopiëren naar andere ziekenhuizen, want elke situatie is uniek. Door kennis en ervaring uit te wisselen kunnen de betrokken bedrijven van elkaar leren en zo de samenwerkingsverbanden sneller laten groeien”, aldus Marijke Van Ranst van BioForum vzw, de Vlaamse sectororganisatie voor biologische landbouw die mee de schouders onder het project zet. “Zo zorgen we stap voor stap voor meer bio en lokale voeding in de zorg.”  Naast BioForum vzw werkt ook het Instituut voor landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek. (ILVO) en Flanders’ FOOD mee aan het project.

Lees meer over dit EIP-project' op www.vilt.be

Bron: VILT, 7 maart 2024

 

Delen: