Vlaamse landbouwers zijn fan van GLB-ecoregelingen

Milieu en klimaat

In 2023 tekenden 13.874 Vlaamse landbouwers in op ecoregelingen, agromilieuklimaatmaatregelen en beheerovereenkomsten. Via deze regelingen in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) kunnen landbouwers zich vrijwillig engageren om maatregelen uit te voeren die positief bijdragen aan de milieu-, klimaat- en biodiversiteitsdoelstellingen. De meest populaire maatregel in 2023 onder de Vlaamse landbouwers was het behoud van meerjarig grasland.

Permanent grasland Kasterlee

Weide met meerjarig grasland in Kasterlee

Via onder meer de ecoregelingen, agromilieuklimaatmaatregelen en beheerovereenkomsten dragen landbouwers bij aan de transitie naar een meer duurzame landbouw. De ecoregeling meerjarig grasland werd door de meeste landbouwers (7.908) aangevraagd in 2023. Grasland dat meerdere jaren aanligt en niet geploegd en vernieuwd wordt, zorgt voor een grote koolstofopslag in de bodem, waardoor meerjarig grasland een belangrijke rol kan spelen in de strijd tegen de klimaatverandering.

6.119 landbouwers voerden vorig jaar dan weer de maatregel ‘verhogen van het organische koolstofgehalte via producten met een hoog koolstofgehalte’ uit. Door producten met een hoog koolstofgehalte zoals compost, stalmest en houtsnippers aan te brengen, wordt de bodem vruchtbaarder en is hij beter bestand tegen erosie, droogte en wateroverlast. De ecoregeling ‘ecologisch beheerd grasland’ werd door 3.572 landbouwers aangevraagd en sluit daarmee de top drie van meest populaire ecoregelingen af. Bij de regeling is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmeststoffen niet toegelaten, wat positief is voor de biodiversiteit en de bodem- en waterkwaliteitsdoelstellingen.

Lees verder op www.vilt.be

Bron: VILT, 29 mei 2024

Delen: