Water slimmer inzetten in landbouw: België zoekt mee naar oplossingen in Europees project

Milieu en klimaat

België zal samen met vier andere Europese landen onderzoeken hoe het watergebruik in de landbouwsector geoptimaliseerd kan worden. “Landbouw verbruikt 40 tot 60 procent van het beschikbare water”, duidt provinciaal onderzoekscentrum Hooibeekhoeve. “Het project wil innovatieve, duurzame en efficiënte methodes voor waterbeheer introduceren. Dit zal de positie van landbouw op lange termijn verstevigen en de gevolgen van de klimaatverandering beperken.”

sproeisysteem

Het nieuwe onderzoeksproject ‘Aquagri-Know’ wil de kloof tussen onderzoek en praktijk overbruggen. Gedurende drie jaar bundelen twaalf nationale samenwerkingsverbanden hun kennis. Boeren, onderzoekers en landbouwexperts zullen samen zoeken naar de meest doeltreffende methodes om het waterbeheer in de landbouw te verbeteren.

“De verwachting is niet alleen om watergebruik te optimaliseren, maar ook om stappenplannen te ontwikkelen om de implementatie van de innovatieve oplossingen voor efficiënter waterbeheer in de sector te stimuleren”, aldus de Hooibeekhoeve. Het onderzoekcentrum van de provincie Antwerpen zal samen met het West-Vlaamse onderzoekcentrum Inagro, Universiteit Gent de Europese Raad van Jonge Boeren (CEJA) betrokken zijn bij het project. Andere projectpartners komen uit Spanje, Italië, Polen en Cyprus.

Gedeputeerde bevoegd voor Landbouw Jinnih Beels (Vooruit) haalt het belang aan van samenwerken als het over water gaat: “Water stopt niet aan landsgrenzen, en dat geldt ook voor de uitdagingen rond klimaatverandering. Met het Aquagri-Know-project bundelen we de krachten om landbouwers beter te wapenen tegen zowel droogte als wateroverlast: water vasthouden als het kan, afvoeren als het moet. De Hooibeekhoeve speelt daarin een sleutelrol: als kenniscentrum brengt ze onze Vlaamse ervaring mee in het project, en neemt ze nieuwe inzichten van Europese partners weer mee terug naar het veld. Ik kijk ernaar uit om te zien welke concrete voordelen dit oplevert voor onze landbouwers.

Lees het volledige artikel op: vilt.be 

Bron: VILT, 15 april 2025

Delen: