“Sinds ik regeneratief begrazen toepas, zijn mijn vaste kosten een stuk lager. Alles wat ik niet uitgeef, hoef ik niet meer terug te verdienen.”
Maar het kruidenmengsel op het weideland heeft nog een ander voordeel: zo hebben bepaalde kruiden uit het mengsel een natuurlijke antiwormwerking. Het beweiden gebeurt ook anders: Hans werkt niet langer met een vaste omheining, maar verplaatst de koeien dagelijks. Zo komen de koeien minder in contact met ziekteverwekkers en parasieten die mogelijk in de bodem of vegetatie aanwezig zijn. Omdat er geen antiwormmiddel wordt toegediend aan de koeien, wordt dit antiwormmiddel ook niet uitgescheiden in de bodem en doodt het geen regenwormen in de bodem. Het bodemleven is daardoor aanzienlijk verbeterd, zelfs de mestkever is opnieuw opgedoken in Hans’ weiland. De mestkever is een nuttig diertje, want hij werkt de dierlijke mest onder in de bodem.
“Sinds ik aan regeneratieve begrazing doe, zijn mijn vaste kosten een pak gedaald. Iedere kost die ik niet maak, hoef ik niet terug te verdienen. De koeien eten het gras op en laten de mest achter, dus dat betekent ook tijdwinst voor mij. Ik spendeer heel wat minder uren op de tractor. Je volgt als landbouwer meer het natuurlijke proces”, lacht Hans.
Of Hans nog een tip heeft voor andere landbouwers? “Boeren denken nog te vaak: ik moet mijn perceel ploegen, ik moet die gewassen nog sproeien ... Maar waarom zou je regeneratieve begrazing niet eens proberen? Het maakt echt een verschil, want een goed gesoigneerde bodem geeft veel terug aan de gewassen en dus ook aan de landbouwer.”