"Doordat het bodemleven zo rijk geworden is, verdwijnen de plantenresten meteen. De grond is makkelijker te bewerken, neemt beter water op, is minder droog en minder nat. Echt top!"
Joeri heeft een ruime teeltrotatie van 6 jaar met tarwe, koolzaad, gerst, vlas, ajuinen en aardappelen. De verschillende plantenfamilies zorgen voor een lage ziekte- en plaagdruk, waardoor hij zich kan permitteren om te experimenteren. Hij zaait na de teelten zoveel als mogelijk groenbedekkers in. “Tussen de oogst van koolzaad en inzaai van gerst of tarwe zitten maar acht weken en zelfs daartussen zaai ik complexe groenbedekkers. Op acht weken doen deze meer dan de groenbedekkers die van september tot februari staan. Eén groeidag in de zomer is er drie ten opzichte van het najaar”, zegt Joeri. Zijn interesse in groenbedekkers wordt alleen maar groter en vooral in de complexe groenbedekkers. Groenbedekkers klepelmaaien doet hij niet meer. Hij schakelde over naar een wals met grote messen, dit bespaart hem tijd en brandstof. “De eerste jaren na de omschakeling bleven de plantenresten langer liggen en moest ik deze nog onderwerken. Nu is er zoveel bodemleven dat het heel snel afbreekt. Zien hoe de resten worden opgenomen door de bodem, daar word ik enthousiast van. Ik vind het belangrijk te weten wat er achterliggend met mijn bodem gebeurt”, zegt Joeri. “De grond is makkelijker te bewerken, neemt beter water op, is minder droog en minder nat, echt top!”.
Pionieren heeft ook nadelen. Joeri heeft lang gezocht naar advies dat aansluit bij zijn manier van werken. Uiteindelijk heeft hij aansluiting gevonden bij een onafhankelijk adviesbureau in Wallonië. Ook bij de aankoop van machines gaat hij niet over een nacht ijs. “Speciale machines kosten veel geld en als het niet volledig volgens de verwachtingen is, is er een kleinere markt om deze door te verkopen.” De landbouwers in de buurt merken Joeri zijn aanpak op en maken ook stappen. “Ze zien wat ik doe, kijken een tijd de kat uit de boom, en dan beginnen ze toch hier en daar dingen over te nemen. Maar als ik op mijn bek ga, zullen ze het ook snel gezien hebben”, zegt Joeri lachend.
Hoe moet landbouw in de toekomst evolueren? “We moeten naar een systeem met zo weinig mogelijk gewasbescherming, en het enkel toepassen als het nodig is”, aldus Joeri. Zelf heeft hij geëxperimenteerd met twee percelen koolzaad: één zonder fyto en één met. De opbrengst was op beide percelen hetzelfde. “Dat jaar had ik op beide percelen een recordopbrengst in koolzaad”, zegt Joeri. Vorig jaar gebruikte Joeri op geen enkel perceel met koolzaad nog fyto en toch bleef de omzet goed.