Jonge landbouwer Jens Lampaert: “Landbouw blijft mijn passie, ondanks de vele uitdagingen.”

Starters in de landbouw
Jens bij zijn tractor

In Ingelmunster runt Jens Lampaert (36) samen met zijn ouders een gemengd akkerbouwbedrijf. Op de velden groeien aardappelen, prei, vlas, bloemkool, courgettes, savooi en suikerbieten. Dieren zijn er niet, maar machines des te meer. Sinds de gedeeltelijke overname in 2016 heeft Jens fors geïnvesteerd in nieuw materiaal en het onderhoud van het bedrijf. “Ik wil dat mensen zien dat we goed zorgen voor onze boerderij en onze omgeving”, zegt hij. Maar ondanks zijn passie voor de landbouw, kijkt hij ook met bezorgdheid naar de toekomst.

Van kinds af aan mee in het bedrijf

Jens groeide op tussen de velden en tractoren. “Als kind ga je mee met je ouders, help je na schooltijd en leer je spelenderwijs met de machines werken. Op een bepaald moment kreeg ik de kans om het bedrijf gedeeltelijk over te nemen. En dat voelde als een logische stap.”

Toch ligt een bedrijfsovername in de landbouw vandaag niet meer zo voor de hand als vroeger. Steeds strengere regelgeving, administratieve rompslomp en economische onzekerheden maken het werk uitdagend. Maar Jens heeft er nog geen seconde spijt van gehad. “Ik heb er nog steeds een goed gevoel bij. De vrijheid om zelf te beslissen en buiten te werken is voor mij een enorme troef.”

Investeren met het oog op de toekomst

Sinds de overname in 2016 heeft Jens vooral geïnvesteerd in modernisering van machines. “De grootste investeringen waren in materiaal: een nieuwe sproeimachine, schijveneg, klepelmaaier en zaaimachine. Zonder VLIF-steun had ik sommige van die aankopen niet kunnen doen.” Ook voor de toekomst heeft hij plannen. “We denken aan een nieuwe loods, maar alles hangt af van de economische situatie. We investeren geleidelijk en enkel als het nodig is.”

Toch blijft de onzekerheid knagen. De schommelende prijzen en contractbreuken in de sector maken langetermijnplanningen moeilijk. “Bijvoorbeeld bij de aardappelen veranderen grote aankopers plots de contractvoorwaarden, waardoor we 10% minder mogen leveren. Dat is een serieus probleem als je je hele seizoen daarop hebt afgestemd.”

Regels en administratie: een steeds zwaardere last

Jens erkent dat regelgeving nodig is, maar hij pleit voor een betere communicatie en begeleiding. “Regels worden boven ons hoofd beslist en veranderen snel. Soms krijg je een boete omdat iets net iets anders moest dan je dacht. Maar niemand maakt opzettelijk fouten. We willen onze gewassen en onze grond zo goed mogelijk verzorgen.”

Veilig op de weg: respect voor elkaar

Naast zijn werk op het veld zet Jens zich ook in voor verkeersveiligheid op landelijke wegen. In 2023 lanceerde hij samen met zijn broer en wielrenner Yves Lampaert de campagne ‘Samen op de weg’, die focust op wederzijds begrip tussen landbouwers en andere weggebruikers. “We zien vaak gevaarlijke situaties. Fietsers die plots tussen grote machines door willen of landbouwvoertuigen die wegen blokkeren. Iedereen moet zijn gezond verstand gebruiken.”

Zijn belangrijkste advies? “Als je als fietser veilig aan de kant kan gaan, doe dat dan. Kijk vooruit en anticipeer. En als landbouwers moeten we ook onze verantwoordelijkheid nemen: als we de weg vuil maken, moeten we die proper achterlaten.”

“Wacht niet te lang als je boer wil worden”

Voor jonge landbouwers die twijfelen, heeft Jens een duidelijk advies: “Als je een bedrijf wil starten of overnemen, stel het dan niet te lang uit. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. En zorg dat je een goede verstandhouding hebt met je ouders als je overneemt. Bij mij ging dat gelukkig vlot.”

Ondanks de uitdagingen blijft Jens positief. “Landbouw is niet altijd gemakkelijk, maar het is een mooi beroep. En zolang ik met passie kan werken, blijf ik er voluit voor gaan!”

Delen: