Boeren met een hart voor zorg

Duurzaam ondernemen
geit in de stal
Ann Adriaenssen en Wannes
Ann tussen de geiten

Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij lanceerde opnieuw een oproep voor landbouwers die hun bedrijf willen omschakelen naar een toekomstgerichte en duurzame ondernemingsstrategie. De VLIF-steun biedt landbouwers financiële ondersteuning bij het realiseren van een dergelijke omschakeling. Ann Adriaenssen van Boerenhoeck is een van de landbouwers die gebruik maakte van deze steun om haar unieke zorgboerderij in combinatie met een vleesgeitenhouderij verder te ontwikkelen. In dit artikel deelt ze haar verhaal over het opbouwen van haar bedrijf, haar passie voor zorg en de rol van de VLIF-subsidie in haar succes.

Van buitenstaander naar boerin

Ann en haar man Wannes zijn allebei niet opgegroeid op een boerderij.. Toch was de wil om zelf landbouwer te worden altijd aanwezig. “We hebben altijd de kriebel gehad om te boeren, maar beide komen we niet uit een landbouwersgezin”, zegt Ann. In 2017 besloten Ann En Wannes om hun droom te volgen en de stap te zetten richting de landbouw. Na een periode van zoeken naar mogelijkheden binnen de sector, kwamen ze terecht bij mestkalveren. En nog steeds is dit hun hoofdtak en voornaamste inkomstenbron.  

Hun andere passie - de zorg voor mensen met een mentale beperking - werd later verder ontwikkeld, samen met hun plannen voor die andere tak van het bedrijf, de vleesgeitenhouderij. “Ik had jarenlang ervaring in de zorg en wist dat ik deze wilde combineren met het boerenleven”, legt Ann uit. Het idee was geboren om een zorgboerderij op te zetten waar mensen met een mentale beperking een zinvolle dagbesteding konden vinden, terwijl ze ook hielpen bij het verzorgen van de geiten. “Vleesgeiten was iets dat niemand anders deed, daar zijn wij echt pioniers in”, legt Ann uit.

De zorgboerderij: van idee naar realiteit

Het bedrijf begon dus in 2018 met de opstart van een stal voor mestkalveren, waarna Ann en Wannes snel het belang van goede begeleiding en leren in de praktijk ontdekten. “We moesten echt alles leren, van het verzorgen van kalveren tot het afzetten van de mest”, vertelt Ann. Na een paar jaar hard werken en leren, besloot het echtpaar in 2022 het volgende grote project aan te pakken: de vernieuwing van de geitenstal en de opstart van de zorgboerderij, waarbij alles werd aangepast aan de zorgbehoeften van de bezoekers. "We hebben een ruime, luchtige stal gebouwd die makkelijk toegankelijk is, met gladde vloeren en waar alles goed op elkaar aansluit, belangrijk voor de zorgboerderij”, legt Ann uit.

Maar de investering in deze vernieuwing was aanzienlijk. Daarbij kwam de VLIF-steun goed van pas. Ann maakte gebruik van de maatregel ‘Opstart van of omschakeling naar een toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategie op een landbouwbedrijf’ om het project verder te ontwikkelen. “Omdat alles zoveel geld kostte, heb ik voor dit project deze VLIF-steun aangevraagd”, vertelt ze. Dit was een belangrijke stap voor de boerderij, die door de combinatie van zorg en geitenhouderij een uniek bedrijfsmodel biedt.

Begeleiding in een landbouwomgeving

De zorgboerderij is inmiddels een vast onderdeel van Boerenhoeck en Ann biedt begeleiding aan een groep mensen met een mentale beperking. “Ik werk met kleine groepjes van maximaal vier personen, omdat iedereen recht heeft op persoonlijke begeleiding”, vertelt Ann. Haar gasten helpen mee met het verzorgen en voeren van de geiten,  en het onderhouden van de boerderij. Dit werk biedt hen structuur en voldoening, en Ann zorgt ervoor dat ze bij elke taak de juiste ondersteuning krijgen.

“Het is een intensief proces”, voegt Ann toe. “Ik ben drie dagen per week volledig bezig met de zorg, maar de andere vier dagen werk ik op de boerderij om het werk af te krijgen.” Ondanks de zware werkdruk, krijgt Ann veel voldoening uit het combineren van zorg en landbouw. “Ik ben ontzettend gelukkig met wat we hebben opgebouwd. Het is een enorme uitdaging, maar ik ben er trots op”, zegt ze. 

Geitenvlees: een duurzaam bedrijfsmodel

Boerenhoeck is niet alleen een zorgboerderij, maar ook een vleesgeitenbedrijf. De geiten worden gehouden voor hun vlees, dat via de boerderij wordt verkocht. “Wij melken niet, wij houden geiten voor het vlees”, vertelt Ann. “De geitenvleesproducten verkopen we via onze hoevewinkel aan huis, en dat gaat heel goed. Onze klantenkring groeit elke dag.”

Het geitenvlees wordt niet alleen gewaardeerd door de lokale klanten, maar speelt ook een belangrijke rol in de financiële duurzaamheid van het bedrijf. Ann: “We hebben geen grond, want we zijn nieuwe boeren. We kopen al ons voeder aan. De combinatie van de zorgboerderij en de vleesgeitenhouderij zorgt voor een goed evenwicht en maakt het mogelijk om de boerderij rendabel te maken.”

Toekomstige plannen

De toekomst van Boerenhoeck ziet er rooskleurig uit. Ann heeft al plannen om de zorgtak verder uit te breiden. Zo hoopt ze de leegstaande weekdagen van de zorgboerderij (donderdag en vrijdag) te benutten voor extra zorgprojecten. “Ik zou graag een samenwerking aangaan met een zorginstelling, die met hun begeleiders onze accommodatie kan huren. Dat zou een mooie uitbreiding zijn van ons aanbod”, zegt Ann. De VLIF-steun biedt haar de kans om ook deze nieuwe plannen te realiseren, met de nodige investeringen in promotie en materiaal.

“Ik ben ontzettend blij dat ik de VLIF-steun heb gekregen. Het helpt ons om onze visie verder uit te voeren en te investeren in de toekomst van de zorgboerderij,” vertelt Ann.

Trots 

Ann is enorm trots op wat ze samen met Wannes heeft opgebouwd. “We zijn geen traditionele boeren, maar we hebben een uniek bedrijf gecreëerd dat zorg, landbouw en duurzaamheid combineert. Het is niet altijd makkelijk, maar we blijven doorgaan. Ik ben enorm trots op wat we hier hebben neergezet en kijk uit naar de toekomst”, besluit ze.

Nieuwe oproep

Vanaf 1 december kunnen landbouwers een VLIF-steunaanvraag indienen via het e-loket voor de maatregel ‘Opstart van of omschakeling naar een toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategie op een landbouwbedrijf’. Bedrijfsleiders kunnen met deze maatregel omschakelen naar een ander verdienmodel, waarbij zowel meer financiële autonomie voor de landbouwer als maatschappelijke doelstellingen worden bereikt. De indieningsperiode loopt tot en met 31 januari 2025.

U vindt alle informatie over de voorwaarden en indiening van de aanvraag op VLIF Opstart van of omschakeling naar een toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategie op een landbouwbedrijf | Landbouw en Zeevisserij

Uiteraard kan u ook de medewerkers van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij contacteren bij praktische en technische vragen. U kunt hiervoor terecht op de infolijn 02 214 48 48. Voor inhoudelijke vragen contacteert u de medewerkers  via het e-mailadres info@lv.vlaanderen.be.

Informatie over verdienmodellen kan u ook vinden op de verdienwijzer die eerder door ILVO werd ontwikkeld: VerdienWijzer.

 

 

Delen: