Deze inspiratiedag was bedoeld voor landbouwers die op zoek zijn naar een ander verdienmodel, eentje dat hun bedrijf robuuster en duurzamer maakt. Via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid kunnen landbouwers steun krijgen voor de opstart van of omschakeling naar een toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategie. Om landbouwers enkele goede voorbeelden te tonen, organiseerde het Vlaams Ruraal Netwerk in samenwerking met het Agentschap Landbouw en Zeevisserij deze inspiratiedag.
Eerst werd de maatregel ‘Opstart van of omschakeling naar een toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategie op een landbouwbedrijf’ uitgebreid toegelicht door de maatregelexpert van het agentschap.
Daarna luisterden we naar de toelichting van An Adriaensen van Boerenhoeck in Malle over haar project waarvoor ze steun kreeg via deze maatregel, namelijk ‘zorgboerderij met vleesgeiten’. Ann en haar man Wannes hadden helemaal geen ervaring of familie in de landbouw, maar hadden wel een grote droom om een boerderij uit te baten. In 2017 verkochten ze hun woonhuis en kochten ze hun eigen boerderij in Malle, het was de kans om hun droom achterna te gaan. Ann stopte als opvoedster en werd een voltijdse boerin, haar man werkt nog steeds buitenhuis. Vandaag hebben ze een volwaardig landbouwbedrijf met vleeskalveren en vleesgeiten. In december 2023 startten ze met de zorgboerderij, de grote droom van Ann werd werkelijkheid.
Nadien ging het naar het landbouwbedrijf Trezemieke in Retie van Stephanie Van Hove en Tuur Vandeweyer. Zij kregen steun voor hun project ‘grasgevoerde kalkoenen’. Trezemieke is een dynamisch veebedrijf in een educatief jasje waar agro-ecologie hoog in het vaandel gedragen wordt. Zo passen de koeien in hun natuurinclusieve manier van werken. Doordat ze enkel gras, klaver en luzerne krijgen als voeder geeft dit een unieke smaak aan het vlees. Op stal krijgen ze nog extra kruidenhooi dat Stephanie en Tuur oogsten in de natuurgebieden. Ze startten nu met hun project rond grasgevoerde kalkoenen.
Een derde landbouwer kwam een toelichting geven, namelijk Filip Meysmans van Hof Van Ossel in Merchtem over zijn project 'Wagyu'. Sinds 2007 worden er op de historische vierkantshoeve Hof van Ossel 100% raszuivere Wagyurunderen gekweekt en vanaf 2015 was er voldoende vlees beschikbaar om op de markt aan te kunnen bieden. In 2024 werkte Filip aan een samenwerking met de groothandel en moest er een omschakeling komen van het teeltplan.
Aan het einde van de dag gaven we nog een overzicht van tools die landbouwers kunnen helpen om beslissingen te nemen.
De deelnemers luisterden geboeid naar de getuigenissen en rondleidingen van hun collega-landbouwers en zo werd het voor iedereen een leerrijke dag met ook heel wat kansen om mekaar beter te leren kennen.