Samen bouwen aan een duurzamere eiwitketen

Duurzaam ondernemen
Eiwit-innovatie-reis deel 3

Foto 1: De groep bij het bedrijf HAK

Eiwit-innovatie-reis naar Nederland

Met een groep Vlaamse landbouwers, onderzoekers, adviseurs en verwerkers trokken we recent naar Nederland om kennis op te doen over onder andere EIP-operationele-groepen (European Innovation Partnerships operationele-groepen) die zich richten op de eiwittransitie. Tijdens deze inspirerende reis ontdekten we hoe Nederland inzet op de waarde van plantaardige eiwitten en de samenwerking binnen de keten, van teler tot consument. Het was een unieke kans om ervaringen uit te wisselen en innovatieve oplossingen te verkennen die ook in Vlaanderen toepasbaar zijn.

 

Eiwitrijke inspiratie uit Nederland

De transitie naar een duurzamer voedselsysteem staat volop in de schijnwerpers, en de eiwitketen speelt hierin een cruciale rol. Tijdens deze ‘eiwit-innovatie-reis’ kwamen inspirerende initiatieven aan bod, zoals de Bean Deal van de Nationale Eiwitstrategie van Nederland en projecten met lokaal geteelde gewassen zoals lupine en veldbonen. Deze innovaties stimuleren niet alleen de samenwerking tussen telers, onderzoekers en beleidsmakers, maar vergroten ook de zichtbaarheid van duurzame, eiwitrijke voeding bij consumenten.

Een uitgebreid overzicht van deze ’eiwit-innovatie-reis’ vindt u op de website van onze Nederlandse collega’s: https://www.netwerkplatteland.nl/actueel/nieuws/2024/11/29/duurzaamheid-en-innovatie-samen-bouwen-aan-de-toekomst

 

Nederland en Vlaanderen: Samen bouwen aan de toekomst van de eiwitketen

In het voorjaar van 2025 komt een groep Nederlandse landbouwers, onderzoekers en verwerkers op bezoek in Vlaanderen om verder van elkaar te leren en in gesprek te gaan. Heeft u interesse om dan ook deel te nemen? Laat het weten aan Margo Weckx via margo.weckx@lv.vlaanderen.be 

Foto Eiwit-innovatie-reis

Foto 2: Presentatie tijdens de Eiwit-innovatie-reis in Nederland

Delen: