Pierre-Bernard in het Provinciehuis van Vlaams-Brabant
ELARD: praktische info
- 30 aangesloten landen
- Bestaat sinds 1999
- Roterend voorzitterschap | huidige voorzitter: Frankrijk (Thibaut Guignard)
- Verschillende rollen:
- Samenwerking tussen LAGs faciliteren
- Instaan voor kennisdeling en capaciteitsopbouw rond LEADER
- Best practices promoten en delen
- Belangen behartigen, bij bv. Europese instellingen en nationale overheden
- Ondersteuning bieden bij toegang tot financiering, zoals de toegang tot Europese fondsen en programma's voor plattelandsontwikkeling vergemakkelijken
- Bijdragen aan onderzoek en innovatie
- Monitoren en evalueren van de impact van LEADER-programma's op verschillende niveaus, waaronder nationaal en Europees
- Het LEADER-netwerk Vlaanderen (LNV) is officieel lid van ELARD sinds 4 december ‘24
- Sociale media
- Facebook: https://www.facebook.com/ELARDaisbl
- E-mail: elard@elard.eu
De Vlaamse winnaars op het podium in Poitiers tijdens het ELARD-congres
LEADER is al meer dan 30 jaar een onmisbaar begrip wanneer het over het Europese platteland gaat. Minder bekend, maar daarom niet zonder impact, is ‘ELARD’. ELARD staat voor ‘European LEADER Association for Rural Development’ en is het netwerk van de nationale LEADER-netwerken. Onlosmakelijk verbonden dus aan alles wat met LEADER te maken heeft.
Sinds dit jaar heeft Vlaanderen ook een officieel LEADER-netwerk: het LEADER-netwerk Vlaanderen (LNV)! Pierre-Bernard Van Acker is de initiatiefnemer en vertelt er meer over.
Waarom werd het LEADER-netwerk Vlaanderen (LNV) opgericht? Pierre-Bernard Van Acker, coördinator van LEADER-gebied Hageland+ en initiatiefnemer van het LNV: “Net voor de zomervakantie van 2024 beslisten alle 15 Vlaamse LEADER-gebieden unaniem om zich aan te sluiten bij het LNV. We vormen een informeel sectornetwerk, gegoten in een feitelijke vereniging. Hiervoor hebben we gezamenlijke afspraken rond samenwerking gemaakt en op papier gezet, met als ultieme doel om aan te sluiten bij ELARD.”
Het LNV is een Vlaams overlegplatform, maar dan enkel met de coördinatoren van de Vlaamse Lokale Actiegroepen (LAG). “We werken met een stuurgroep, met telkens één vertegenwoordiger per provincie. Zij koppelen op hun beurt terug naar hun collega’s en LAG. Het doel is om nauw samen te werken met ELARD en andere aangesloten nationale LEADER-netwerken om kennisuitwisseling te bevorderen. Maar ook beleidsontwikkeling en internationale projectmatige samenwerking staan hoog op onze agenda.”
Alle Vlaamse LEADER-groepen zijn aangesloten. Dit was ook het uitgangspunt: iedereen of niemand. “We komen voornamelijk digitaal samen, om zo snel en efficiënt te overleggen. Om elkaar op de hoogte te houden van het reilen en zeilen, binnen het ELARD-netwerk hebben we ook een WhatsApp-community opgezet. Het versterkt de dynamiek, maar zorgt ook voor een vlottere communicatie tussen de aangesloten LAGs.”
Over de toekomst van het LEADER-netwerk Vlaanderen en de impact ervan, is Pierre-Bernard duidelijk: “Bij de opzet van LEADER richting de volgende programmaperiode willen we vanuit de LAGs graag sterk betrokken worden. Zo willen we de belangen van de LEADER-gebieden extra behartigen. We willen mee aan tafel zitten om het programma vorm te geven. Dat gebeurde bij de voorbereidingen van de huidige programmaperiode ook al, maar ik heb het gevoel dat we als LNV en met de kennis die we opdoen op Europees niveau een grote meerwaarde kunnen bieden. Over het muurtje kijken, het aftoetsen van uitdagingen of uitwisselen van goede praktijken met onze Europese collega’s, zal ons heel wat kennis bijbrengen. ELARD vormt daarbij als het ware een incubator. Op die manier willen we dus nog meer impact hebben op onze LEADER-toekomst.”
Belangenbehartiging op Europees niveau
ELARD is nog niet erg gekend in Vlaanderen. Waarom is het zo belangrijk om lid te zijn van die community? Volgens Pierre-Bernard geldt de redenering andersom: “ELARD bestaat al sinds 1999 en er zijn maar liefst 29 landen aangesloten (kaart met alle aangesloten lidstaten). België was tot nu toe de enige lidstaat die geen lid was. Als afzonderlijke LAG kan je echter niet zomaar lid worden, enkel LEADER-netwerken worden toegelaten. Vandaar dat we dus het LNV opgericht hebben, want samen staan we sterker.”
Waarom was het al die tijd zo een ver-van-mijn-bed-show? “Ik was meteen overtuigd van het ELARD-lidmaatschap toen ik deelnam aan een ELARD-congres in Bretagne. Tot dan was het vooral ‘onbekend is onbemind’. Binnen Vlaanderen was er tot dat moment nog geen nood aan dat lidmaatschap, omdat we niet exact wisten wat ELARD was. Ook de meerwaarde was ons nog niet duidelijk. De focus wat betreft samenwerking beperkte zich in de voorbije periodes hoofdzakelijk tot lokale samenwerking: onderling tussen de Vlaamse LAGs of soms eens met een Waals of Nederlands LEADER-gebied.”
Pierre-Bernard vertelt enthousiast voort: “ELARD fungeert als een overkoepelende organisatie die de belangen behartigt van LAGs en LEADER-organisaties op Europees niveau. De organisatie doet dus haar best om de LEADER-filosofie hoog op de agenda te houden in Europa, maar streeft tegelijkertijd naar uitwisseling van kennis en best practices tussen verschillende Europese lidstaten. Volgens mij kan het Vlaams lidmaatschap dan ook een belangrijke rol spelen in het verder ondersteunen en implementeren van de LEADER-filosofie binnen Vlaanderen.”
De grote meerwaarde voor de Hagelandse coördinator ligt hem in het leren van andere lidstaten, maar ook om relevante thema’s voor LEADER verder te kunnen uitdiepen en partners te vinden. In verband met het ELARD-congres in Poitiers op 2 en 3 oktober, zegt Pierre-Bernard: “Ik heb er veel contacten kunnen leggen en gemerkt dat veel mensen enthousiast worden van de LEADER-methodiek. LEADER blijft dus zeker een toekomst hebben. Tijdens zo’n evenementen kan je ook eens over het muurtje kijken, terwijl het tegelijkertijd een perfecte gelegenheid is om geschikte partners te vinden voor samenwerking.”
Vlaanderen op de kaart gezet
In 2024 organiseerde ELARD een heuse wedstrijd om goede voorbeelden van samenwerkingsprojecten in de spotlight te zetten. Tijdens dat ELARD-congres in Poitiers, dat meer dan 440 deelnemers aantrok, werden de winnaars bekendgemaakt. Maar liefst twee Oost-Vlaamse LEADER-projecten werden bekroond met een ‘ELARD Cooperation Award’! Een straffe prestatie, aangezien er maar liefst 33 Europese projecten meedongen naar slechts vier prijzen.
Pierre-Bernard volgde het in Poitiers vanop de eerste rij: “We mogen echt fier zijn op onze Vlaamse samenwerkingsprojecten die deelnamen aan de wedstrijd. Zo kregen we de kans om onze projecten eens extra in de kijker te zetten. Het is altijd leuk om die erkenning te krijgen en zichtbaarheid te kunnen geven aan onze projecten.”
Warme oproep
Ondanks het feit dat LEADER bij vele organisaties al een gekend subsidiekanaal is, mag LEADER nog meer op de kaart gezet worden in Vlaanderen. Pierre-Bernard doet dan ook een warme oproep: “We merken dat heel wat landelijke organisaties op Vlaams niveau interesse hebben om meer te weten te komen over LEADER. Als LEADER-netwerk Vlaanderen staan we dan ook te popelen om mensen te informeren over LEADER, zodat ze weten wat LEADER voor hen kan betekenen. Zo gaf ik bijvoorbeeld begin november een toelichting tijdens een webinar van Groene Zorg, waar partners van over gans Vlaanderen aan deelnamen. Ik stelde er kort LEADER voor en stond stil bij bestaande projecten rond groene zorg. Zo kunnen we het meteen heel praktisch maken.”
U leest het goed: voor extra info over LEADER of praktische toelichtingen kunt u steeds aankoppen bij het LNV! U kan hier onder andere voor terecht bij Pierre-Bernard: pierrebernard.vanacker@vlaamsbrabant.be.