De Westhoek is een plattelandsregio waar landbouw al eeuwen het landschap mee vormgeeft. Landbouwers en andere plattelandsbewoners delen er de ruimte en infrastructuur. Tijdens drukke periodes, zoals tijdens de oogstwerken, kan dit voor conflicten zorgen. Het project ‘Samen op (de) weg in de Westhoek’ zet in op veilig contact met het landbouwverkeer.
Landbouwers in het verkeer
Ann-Sophie Decroos werkt al meer dan 15 jaar bij Boerenbond, waar ze regioconsulent is voor de regio Ieper - Poperinge - Roeselare. Ze lichtte ons een tendens toe, die tegelijk de aanleiding was voor dit project: “Er zijn steeds minder landbouwers, ook in West-Vlaanderen. Dit zorgt helaas voor een grotere afstand tussen de burgers en landbouwers. We merken dat er veel ongevallen gebeuren waarbij landbouwers betrokken zijn. Denk aan ongevallen tussen fietsers en tractoren, schade aan bruggen door te hoge ladingen … Dit zorgt voor onbegrip en gevaarlijke situaties in het verkeer.”
Kinderen bewust maken van de gevaren op de weg
Als coördinator van het project ‘Samen op (de) weg in de Westhoek’ richt ze zich op de verschillende actoren in de Westhoek om deze te sensibiliseren en op te roepen tot wederzijds respect. “Vroeger hadden heel wat schoolkinderen ouders of familie in de landbouwsector. Momenteel is die situatie helemaal anders.” Het project richt zich daarom op drie doelgroepen: leerlingen uit het basisonderwijs, chauffeurs van landbouwvoertuigen en recreanten. In het basisonderwijs ligt de focus op leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar. Ann-Sophie geeft duiding: “Dit is de leeftijd wanneer ze voor het eerst zelfstandig de straten verkennen en met de fiets naar school rijden. Het ideale moment dus om ze kennis te laten maken met de landbouw en zijn voertuigen. Door middel van een bedrijfsbezoek, VR-brillen en uitgewerkte lespakketten ervaren de leerlingen hoe het verkeer er als chauffeur van een landbouwvoertuig uitziet: wat hij ziet, en vooral ook wat hij niet ziet.” De leerlingen krijgen een gouden regel mee naar huis: afstand houden en oogcontact maken. Via PDPO-middelen kunnen scholen het lessenpakket gratis uitlenen. Boerenbond plant op haar beurt een bedrijfsbezoek met een lokale landbouwer voor hen in. Zij worden op voorhand gebrieft, maar krijgen ook tips en tricks om de schoolgroep te ontvangen.
Ook de professionele sector wordt niet vergeten
De tweede doelgroep is een gekende groep voor de Boerenbond: landbouwers en loonwerkers. Dit zorgt ook voor een groter bereik. Zij werden uitgenodigd op een informatiesessie rond verkeers- en arbeidsveiligheid. Ook de verkeerswetgeving met signalisatie stond op het programma. “Denk hierbij aan eerder technische zaken zoals ladingslast, belang van handenvrij bellen, aandacht voor de dode hoek …”
Toerisme in de Westhoek
Tenslotte is er nog een deel uitgewerkt voor recreanten: “Er is een sterke toename van toeristen op wegen waar veel landbouwvoertuigen passeren. We mochten deze groep dus zeker niet over het hoofd zien. Het coronavirus heeft de acties voor deze doelgroep wat uitgesteld, maar we plannen sowieso nog activiteiten. De sensibilisering zal gebeuren via een educatieve en interactieve stand. We zullen gebruik maken van 3D-materiaal, televisies, folders … Dat kan bijvoorbeeld op een landbouwbedrijf tijdens de ‘dag van de landbouw’.”
LEADER-steun
Ann-Sophie is heel duidelijk wat betreft de meerwaarde van de PDPO-steun: “Het uitwerken en opvolgen van dit project is heel tijdsintensief. Zonder de steun van LEADER zou dit project op de lange baan geschoven zijn, en misschien zelfs nooit gerealiseerd zijn.”
Meer info
- Dit project is een LEADER-project, gefinancierd met middelen uit het derde Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO III)
- Video’s en andere relevante info m.b.t. dit project
- https://www.boerenbond.be/projecten/samen-op-de-weg-de-westhoek
- https://www.landelijkegilden.be/informeren/actualiteit/samen-op-weg-de-westhoek
- https://www.boerenbond.be/samenopdeweg
- https://www.boerenbond.be/samenopdeweg/voorscholen
- https://www.focus-wtv.be/nieuws/kinderen-leren-gevaren-van-landbouwvoertuigen-inschatten