…maar ook over de landsgrenzen heen
Boergondische Buren is een project dat de grensoverschrijdende samenwerking in het grensgebied van het Belgische Waasland en de gemeente Hulst/Terneuzen in Nederland stimuleert op het gebied van (lokale) verkoop van streek- en hoeveproducten en plattelandstoerisme.
Om de samenwerking te kunnen stimuleren, inventariseerde het projectteam van Boergondische Buren welke ondernemers zich in het gebied bevinden. Men nam de huidige en gewenste situatie in lokale verkoop onder de loep, maar ook welke barrières er zijn die de grensoverschrijdende samenwerking en verkoop belemmeren. Dit leidt tot betere zichtbaarheid bij consumenten en zakelijke afnemers.
Er zijn verschillende activiteiten georganiseerd in het kader van dit project:
- Bijeenkomsten voor ondernemers die actief zijn in de landbouwsector, toerisme, retail, groothandel en horeca. De deelnemers maakten nader kennis met elkaar en de onderlinge samenwerking werd bevorderd.
- Grensoverschrijdende tochten waarbij ondernemers van beide kanten van de grens worden rondgeleid op elkaars bedrijven, om de afzet en onderlinge samenwerking te verbeteren. Als alternatief voor deze fysieke rondleidingen werden twee filmpjes gemaakt. Deze filmpjes tonen enkele voorbeelden van grensoverschrijdende samenwerkingen die agro-ondernemers verenigen en versterken.
Daarnaast maakte het Steunpunt Korte Keten een lijst op van de belangrijkste wet- en regelgeving waar je mogelijk mee in aanraking kan komen tijdens de (occasionele) verkoop buiten de eigen landsgrens. Het handboek is opgemaakt aan de hand van 2 praktijkvoorbeelden: Sofie als voorbeeld voor een Vlaamse onderneming en Klaas als voorbeeld voor een Nederlandse bedrijf. Het boek is helemaal gratis en online te raadplegen!
Het uitzichtpunt ‘Niemandsland’ met in het hart van de constructie de grenspaal bij Stekene (BE) en Hulst (NL), informeert recreanten over het potentieel van agro-ondernemers in Zeeuws-Vlaanderen en Grensregio Waasland. Op een innovatieve manier brengt het project gedeelde cultuurhistorie onder de aandacht.
Beide projecten tonen ons dat samenwerken en leren van elkaar, loont. Daarom blijft LEADER ook in deze programmaperiode samenwerking promoten en ondersteunen.