Demodag teelt van gele erwt: innovatie en samenwerking in actie

Kennis en innovatie
Infomarkt tijdens de demodag rond de teelt van gele erwt ©HOGENT

Foto 1: Infomarkt tijdens de demodag rond de teelt van gele erwt ©HOGENT

Foto 3 Oogstmachine op het veld ©ILVO

Foto 2: Oogstmachine op het veld ©ILVO

Foto 4 Veld met Gele Erwt ©ILVO

Foto 3: Veld met Gele Erwt © ILVO

Oogstmachine en uitleg over het oogstproces op het veld ©ILVO

Foto 4: Oogstmachine en uitleg over het oogstproces op het veld ©ILVO

Eind juli ontmoetten verschillende geïnteresseerden elkaar op het landbouwbedrijf van de familie Avermaete in Linter met één gemeenschappelijk doel: geïnspireerd raken door het telen van gele erwt. Tijdens deze namiddag stonden netwerken, kennisuitwisseling en het opdoen van inspiratie centraal. Door te leren over teelttechnieken, het verminderen van het teeltrisico en verschillende oogstmethoden, werden nieuwe inzichten verkregen en nieuwe contacten gelegd.

Demodag teelt van gele erwt

Deze demodag was het resultaat van een samenwerking tussen het EIP-project Peapact² en het LA-traject Leg-O”, legt Joos Latré uit, van HOGENT onderzoekscentrum AgroFoodNature, dat het project Peapact² coördineert.  “Ondanks de hevige ochtendregen, die verhinderde dat de oogstmachine in actie kon komen, was de demodag een succes.”

Kennis en inzichten:

In een eerste deel van de namiddag was er een infomarkt met een  breed scala aan standhouders. Via verschillende toelichtingen kwamen een aantal deelaspecten aan bod: recente teelttechnische inzichten, na -oogstbewerkingen, contractteelt, en de nieuwe kostenberekeningstool.

Zo werden de belangrijkste aandachtspunten uit de teeltgids aangehaald: de  aandacht voor vroege zaai om zo een goede vruchtzetting te garanderen, de rassenkeuze en het ziektebeheer. In de teeltgids staat ook dat wildschade een risico vormt tijdens opkomst en oogst. Daarnaast was er ook veel aandacht voor het oogstproces. 

Omdat met de teelt van gele erwt toch nog veel uitdagingen gepaard gaan, richtten een aantal landbouwers, samen met HOGENT, een operationele groep op en werken ze samen rond deze uitdagingen in het EIP-project Peapact². Het project gaat bijvoorbeeld na hoe wildschade door vogels beperkt kan worden, hoe ziekten en plagen kunnen aangepakt worden en ze onderzoeken ook de uitdagingen gelinkt aan de naoogstbewerkingen. Ook dit werd besproken tijdens deze demodag.

Tijdens de infomarkt werd ook de kostenberekeningstool toegelicht. “De tool helpt telers bij het bepalen van de kostprijs en het inschatten van de rendabiliteit van een teelt. De tool houdt rekening met zowel opbrengsten, arbeidskosten als andere facetten maar ook met de mogelijke risico’s. Dit stelt telers in staat om weloverwogen beslissingen te nemen over hun teeltpraktijken.”

Ondanks dat de oogstdemo zelf niet kon doorgaan, werd de machine opgesteld in het veld, en de aanwezigen kregen een gedetailleerde uitleg van de landbouwer. Hij deelde zijn kennis over het functioneren van de machine, de voordelen ervan en de werkwijze die wordt toegepast om erwten op efficiënte en kwalitatieve wijze te oogsten. 

Tijdens de demodag waren er verschillende bedrijven aanwezig, elk met hun unieke bijdrage aan de teelt van gele erwt. Voor de deelnemers een dag met volop kansen om te netwerken en nieuwe samenwerkingsmogelijkheden te verkennen. “Zo was er bijvoorbeeld een ondernemer uit de aardappelverwerkende sector die ook mogelijks zijn infrastructuur zou kunnen inzetten voor het conditioneren van gele erwten”, legt Joos uit. “Door de diverse opkomst van deelnemers, zijn er heel interessante contacten gelegd.” Het officiële verslag met meer details van deze demodag kan u terugvinden op Demodag-Gele-Erwt-met-Oogstdemo-Verslag.pdf (vlaanderen.be).

EIP-project: Peapact²

In het EIP-project Peapact²werken landbouwers, onderzoekers en verwerkers samen om de teelt van gele erwt op te schalen. Dit project focust op het verbeteren van teeltmethoden, het optimaliseren van na-oogstverwerking zoals drogen en reinigen en het ontwikkelen van duurzame samenwerkingsmodellen binnen de keten. 

Projectendatabank

Meer informatie over bovenstaande en andere EIP-projecten vindt u in de projectendatabank van het Vlaams Ruraal Netwerk. U kan hier filteren op type maatregel, onderwerpen of in de zoekbalk een bepaald begrip ingeven. Ook de geselecteerde demonstratieprojecten van de oproep 2023 staan in de projectendatabank. 

Bent u op zoek naar projecten van over heel Europa? Neem dan een kijkje in de databank van onze Europese collega’s van het EU CAP Network: Projects | European CAP Network (europa.eu). Zij hebben een databank met de 3000 operationele groepen van de afgelopen programmaperiode.

EIP-project?

Bij EIP-projecten wordt een operationele groep samengesteld waar landbouwers en eventueel andere actoren aan de slag gaan om voor een bepaalde problematiek/opportuniteit een innovatieve oplossing te vinden of een innovatief samenwerkingsverband te ontwikkelen. Meer algemene informatie over het beleid rond EIP-projecten kan u vinden op Europees partnerschap voor innovatie (EIP) - operationele groepen | Landbouw en Zeevisserij (vlaanderen.be)

Zelf aan de slag met gele erwt?

Wil u ook graag aan de slag gaan met gele erwt? Door het toevoegen van gele erwt aan uw teeltrotatie kan u ook steun ontvangen via de ecoregeling vruchtafwisseling met vlinderbloemige. 

 

 

 

Delen: