Zowat ieder jaar organiseert het European Network for Rural Development (sinds dit jaar het European CAP Network) de wedstrijd Rural Inspiration Awards.
Het thema van de Rural Inspiration Awards (RIA) 2022 was 'De toekomst is de jeugd', gezamenlijk geïnspireerd door 2022 als Europees Jaar van de jeugd, de langetermijnvisie voor plattelandsgebieden en het door de Europese Commissie ontwikkelde ‘Rural Pact’. RIA 2022 wilde het belang van de Europese jeugd voor een betere toekomst - groener, veerkrachtiger, meer sociaal inclusief, innovatief en digitaal - onder de aandacht brengen.
Voor deze editie ontving ENRD 111 inzendingen uit 24 lidstaten voor de vier thematische categorieën: Green Futures, Digital Futures, Resilient Futures en Socially Inclusive & Innovative Futures.
Het Vlaams Ruraal Netwerk zond voor Vlaanderen volgende projecten in:
- Thema Green Rural Futures:
- Resilient Futures:
- Socially Inclusive and Innovative Futures:
De jury nomineerde een winnaar per thematische categorie en 7400 mensen uit heel Europa bepaalden via een online stemming de winnaar van de Popular Vote on Youth.
Maciej Golubiewski, kabinetschef van de Europese Commissaris voor Landbouw, maakte de vijf winnaars bekend tijdens de prijsuitreiking van de Rural Inspiration Awards 2022, die plaatsvond tijdens het EU CAP Network Launch Event.
Het Vlaamse project ‘sorteermachine voor bosplantsoen Sylva’ werd finalist. Helaas werd geen enkel Vlaams project winnaar.
Hieronder vind je een korte opsomming van de winnaars per thema. Via de linken kun je doorklikken voor meer informatie.
Copyright foto’s: EU CAP Network
Deze projectenbrochure van het EU CAP-netwerk geeft een overzicht van de 24 finalisten die door de vakjury zijn geselecteerd. Ze belicht de winnaars van elke categorie én de publiekswinnaar.
Green futures winner Woola - Estland: Vervanging van plastic noppenfolie door verpakkingen van afvalwol
De eigenaars van een e-commercebedrijf wilden een alternatief vinden voor de enorme hoeveelheid plastic noppenfolie die in hun bedrijf als verpakkingsmateriaal werd gebruikt, maar bij het zoeken naar alternatieven bleek er een gebrek te zijn aan duurzame en schaalbare beschermende verpakkingsopties. Bovendien werd 90% van de jaarlijks in Estland geproduceerde wol verspild en waarschijnlijk illegaal weggegooid omdat er geen systeem of infrastructuur bestond voor boeren om
hun afvalwol voor andere doeleinden te verkopen. Woola werd opgericht om alternatieve verpakkingsmaterialen te ontwikkelen op basis van afvalwol ter vervanging van plastic noppenfolie.