Europees partnerschap voor innovatie (EIP) – operationele groepen in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Kennis en innovatie
RFID tag aan tak

Operationele groep: RFID. Tag aan een tak.

 

Re-PEAT

Operationele groep: RE-PEAT

 

 

 

 

 

 

 

Operationele groep 'buurtstroom van boer en burger' (c)Boerenbond

Operationele groep: Buurtstroom van boer en burgen (c)Boerenbond

Europees partnerschap voor innovatie (EIP) – operationele groepen

De afgelopen jaren zijn de maatschappelijke, economische, ecologische en sociale uitdagingen voor de landbouwsector steeds groter geworden. De Europese Innovatie Partnerschappen (EIP) dragen bij om aan deze uitdagingen te voldoen. Het is een initiatief van de Europese Unie dat als doel heeft innovatie en samenwerking in verschillende sectoren, waaronder in de landbouwsector, te bevorderen. Op die manier worden de productiviteit en duurzaamheid in de landbouw gestimuleerd.

Het sleutelelement van EIP zijn de ‘operationele groepen’ (OG) die het project uitvoeren en gericht zijn op een praktijkgerichte innovatie in de landbouw. Zo kunnen er groepen opgericht worden om voor een bepaalde problematiek of opportuniteit een innovatieve techniek of methode te ontwikkelen maar ook groepen om een blijvend innovatief samenwerkingsverband te creëren.

Een operationele groep bestaat uit verschillende actoren zoals landbouwers, onderzoekers, adviseurs, innovatieve ondersteunende diensten, actoren uit de agro-voedingsketen, producentenorganisaties ...  Het is belangrijk dat de expertise om de doelstelling te halen zeker aanwezig is in de groep. Dankzij het bundelen van krachten en expertise kan er heel gericht samengewerkt worden aan een praktijkgerichte innovatieve en duurzame oplossing. Hebt u op dit moment zelf een idee voor dergelijk project maar zoekt u nog partners? Raadpleeg dan zeker het samenwerkingsplatform op de website van het Vlaams Ruraal Netwerk. Hier kan u uw vraag of idee posten en zo mogelijke partners vinden.

Zoals u hierboven kan lezen, is de maatregel EIP- operationele groepen in het huidige GLB dat loopt tot 2027 verder uitgebreid waardoor naast ‘EIP-innovatie’, voor het aanpakken van probleem/opportuniteit, nu ook ‘EIP-samenwerking’ en ‘EIP-samenwerking voorbereiding’ bestaat. Hieronder kan u per type meer informatie terugvinden.

 

EIP-innovatie

Wat?

Zoals in de vorige GLB-periode is er opnieuw de mogelijkheid om subsidies aan te vragen voor EIP-innovatie. De nadruk ligt op het ontwikkelen van nieuwe producten, diensten, processen en technieken om een specifiek probleem of opportuniteit aan te pakken. Op die manier kan het bedrijf toekomstbestendiger gemaakt worden. Hierbij dient de financiële steun voor het verzamelen van informatie, het delen van inzichten in de operationele groep, het onderzoek, het verspreiden van kennis en nog veel meer. Er wordt steun verkregen om de haalbaarheid van de innovatie na te gaan en zo de kans tot slagen te stimuleren. De maximale steun bedraagt 75.000 euro per project.

Deze steun kan ook gecombineerd worden met VLIF-steun voor innovatieve investeringen. Hierbij is het wel belangrijk dat het gaat over een innovatieve oplossing die voor de eerste keer voorkomt in Vlaanderen in een bepaalde deelsector. Meer informatie over VLIF-steun voor innovatieve investeringen kan u hier terugvinden.

Voorbeelden

Sinds 2016 werd aan 86 projecten binnen EIP-innovatie steun verleend. Hieronder kan u een aantal projectvoorbeelden, die dateren uit het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling PDPOIII, terugvinden. Dit is slechts  een kleine greep uit het volledige aanbod. Verschillende operationele groepen werkten aan productontwikkeling. Zo focuste het project KIK-LOVE op de teelt van kikkererwten in Vlaanderen. Er wordt ook steun verleend voor het ontwikkelen van een nieuw proces. Zo focust de groep Bio-peren langer en beter bewaard: het nut van warmwaterbehandeling bij Conference op een nieuw bewaringsproces. Daarnaast kan ook steun verkregen worden voor innovatieve, vernieuwende diensten, zoals de operationele groep RE-PEAT die nagaat of veen van aardbeien kan hergebruikt worden in de sierteelt. De operationele groep SELOVA onderzoekt of er een economisch rendabele oplossing is voor de reststromen van serreloof. Ook ecosysteemdiensten kunnen aan bod komen. Zo test de operationele groep Bloemenmengsels als win-win situatie voor biodiversiteit én telers bij vollegrondboomkwekerij verschillende commerciële bloemenmengsels om op basis daarvan zelf een bloemenmengsel samen te stellen. Werken aan het mentaal welbevinden van landbouwers gebeurt in het project ‘Mentaal welbevinden begint op school’. Lees het interview dat het Vlaams Ruraal Netwerk heeft afgenomen in verband met dit project. Tot slot kan er ook nog steun aangevraagd worden voor nieuwe technieken. De operationele groep RFID gaat na hoe radiofrequentie etiketten kunnen helpen bij het efficiënter inventariseren van het aantal en type bomen. De operationele groep pluktijdstipbepaling met Nabij Infrarood Sensor (NIR) in boomgaard bekijkt of de bestaande techniek i.v.m. infrarood (NIR) spectroscopie voor bepaling van het pluktijdstip rechtstreeks door de teler in het veld kan toegepast worden. Tot nu toe werd deze techniek uitgevoerd in het laboratorium.

Wil u graag nog meer voorbeelden bekijken? Neem zeker een kijkje op Europees partnerschap voor innovatie (EIP) - operationele groepen | Landbouw en Visserij (vlaanderen.be).

 

EIP-samenwerking

Wat?

Nieuw in de huidige GLB-periode die loopt tot 2027, is het thema EIP samenwerking. Hier gaat het specifiek over een nieuw samenwerkingsverband rond een bepaald project of een bestaand samenwerkingsverband dat start met een nieuw project. In beide gevallen ligt de nadruk niet zozeer op kenniscreatie maar vooral op het samenwerken om innovatieve marktstrategieën te ontwikkelen of om nieuwe samenwerkingsverbanden te creëren. In beide gevallen is de meerwaarde van het project voor de betrokken land- en tuinbouwers belangrijk. In 2023 kan een project ingediend worden rond een voedselgerelateerd thema of kan het onderwerp van het project vrij gekozen worden. Meer informatie over de thema’s rond voedsel kan u hier terugvinden. De maximum subsidie bedraagt 200.000 euro per project.

Voorbeeld

Een voorbeeld van een lopend project dat onder EIP-samenwerking kan vallen, is het project ‘Buurtstroom van boer en burger’. Het Vlaams Ruraal Netwerk ging  op bezoek bij Tom Schaeken om meer te weten te komen over dit project. Lees hier het volledige interview.

 

EIP-samenwerking voorbereiding

Wat?

Het samen uitwerken van een samenwerkingsproject vraagt een groot engagement. Om van een idee naar een volwaardig projectplan te gaan vraagt dit veel tijd en inspanningen van de verschillende partners. Om dit te ondervangen kan voor die eerste fase van de samenwerking steun aangevraagd worden. Deze financiële middelen moeten de ruimte geven om het idee uit te werken tot een projectvoorstel met concrete doelen en partners. De maximum subsidie is 40.000 euro per project.

 

Aanvragen?

Wil u ook een subsidie voor EIP aanvragen? Bekijk dan zeker de webpagina EIP oproep 2023 | Landbouw en Visserij (vlaanderen.be). U vindt er de handleiding voor de aanvraag van een project. Daarnaast voorziet het Departement Landbouw en Visserij de mogelijkheid om vóór de indiening eenmalig het projectidee te bespreken en feedback te krijgen.  

Delen: