Excursie ‘Hoe pas ik GLB-maatregelen toe op mijn bedrijf?’ – 26 juni

Milieu en klimaat

Om de ecoregelingen en agromilieuklimaatmaatregelen van het GLB 2023-2027 in de praktijk te tonen, organiseerde het Vlaams Ruraal Netwerk, in samenwerking met het Agentschap Landbouw en Zeevisserij en de Vlaamse Landmaatschappij, een excursie naar twee bedrijven. Voormiddag bezochten we het bedrijf van Marc Bossuyt, namiddag dat van Stijn De Wulf. Beide bedrijven zetten zich in voor een gezonde bodem, gezonde dieren en een gezonde omgeving en ontvangen hier steun voor.

Landbouwer geeft uitleg op aardappelperceel

Marc toont het positieve effect van drempels tussen de ruggen van aardappelteelt

Uitleg bij perceel kruidenrijk grasland

Adviseur Tuur geeft uitleg op een stukje niet-gemaaid kruidenrijk grasland.

Marc Bossuyt ontvangt ons op zijn bedrijf ‘De Bouvrie’ in Avelgem. Het bedrijf van Marc is een atypisch bedrijf. Hij is een van de grootste edelhertentelers in Vlaanderen, daarnaast heeft hij runderen, varkens en doet hij ook aan akkerbouw. Het vlees verkoopt hij via de hoeveslagerij. Marc heeft veel aandacht voor duurzaamheid binnen zijn bedrijf. Voor verschillende maatregelen krijgt hij steun via het GLB. Tijdens de rondleiding geeft Marc uitleg hoe de GLB-maatregelen op zijn bedrijf passen. Hij toont een perceel met boslandbouwsysteem waar de herten grazen tussen de notelaren. De noten dienen voorlopig nog als voeding voor de herten. Op het perceel er naast staat de meerjarige ecoteelt luzerne. Dit gewas is voordelig door het eiwitgehalte en betere droogteresistentie. Verder heeft Marc veel aandacht voor biodiversiteit. Op zijn bedrijf lopen verschillende beheerovereenkomsten zoals faunavoedselgewassen en faunaranden. We sluiten de rondleiding af met uitleg over de aardappeldrempelmachine en maïs cultivator met niet kerende grondbewerking die op zijn bedrijf gebruikt worden.

Na een lekkere maaltijd met lokale producten verplaatsen we ons naar het tweede bedrijf. In de namiddag bezoeken we het bedrijf van Stijn De Wulf in Ledegem. Op het bedrijf krijgen we uitleg van eigenaar Stijn en zijn landbouwadviseur Tuur Vandeweyer. Stijn werkt met veel aandacht voor het bodemleven. “De grond wil bedekt blijven” wordt verschillende keren benadrukt. Om hier rekening mee te houden zaait Stijn na elke teelt steeds groenbedekkers in. Dit houdt erosie en uitspoeling van nutriënten tegen en bevordert het organisch koolstofgehalte. Verder wil Stijn op termijn al zijn graslanden omzetten naar kruidenrijke graslanden. Op zijn percelen kruidenrijk grasland zaait hij een mengsel in van wel 20 plantensoorten. Dit benut veel beter het potentieel van de bodem. Afhankelijk van de weersomstandigheden groeien er andere plantensoorten beter, deze wisselwerking zorgt voor een zekerdere opbrengst. Door het zeer natte voorjaar waren de fauna akkers nog maar net ingezaaid en was hier nog niets zichtbaar op de percelen. Deze percelen hebben we niet bezocht. 

De excursie geeft een goed beeld van twee verschillende types bedrijven. De landbouwers gaan elk op hun eigen manier met veel aandacht en passie voor milieu en klimaat te werk. Het is boeiend hoe ecoregelingen en agromilieuklimaatmaatregelen een meerwaarde betekenen op deze bedrijven. 

Delen: