Robotmelken of beweiden? Het kan allebei!

Milieu en klimaat
Melkvee op weide
kruidenrijk grasland

De laatste decennia is de grazende melkkoe steeds minder aanwezig op het platteland. Volgens cijfers van het Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV) daalde het percentage beweiding in Vlaanderen tussen 2007 en 2016 van 93% naar 60%, terwijl in Wallonië en Nederland dit percentage stabiel blijft of zelfs stijgt. Een belangrijke oorzaak zijn de verkavelingen in Vlaanderen. Het aantal koeien per bedrijf stijgt maar de huiskavels groeien niet mee. Het EIP-project ‘WeideWijs’ legt de verschillende obstakels bloot en zoekt samen met deelnemende veehouders naar oplossingen.

Binnen het project werd een enquête gehouden bij 127 melkveehouders. Een derde van de melkveehouders gaf aan dat het gebruik van een melkrobot een obstakel vormt voor beweiding. Hetzelfde aantal melkveehouders geeft aan de controle van het rantsoen niet te willen verliezen door beweiding. Nochtans heeft beweiding ook veel voordelen. Bij melkveehouders die beweiden, is de gezondheid en het welzijn van de koeien een belangrijke drijfveer. Het beeld van grazende koeien in de weide heeft een positief effect op het imago van de landbouw en de consument is bereid meer te betalen voor weidemelk.

Pieter van Rumst is partner van het ‘WeideWijs’-project. Via zijn bedrijf Obs’Herbe adviseert hij melkveehouders over weidemanagement. “Bij de opstart van robotmelken raden we inderdaad aan om de koeien even op stal te laten. Best plan je dit in de winter. Op deze manier kunnen de koeien wennen aan robotmelken en kan de landbouwer de nieuwe techniek uittesten. Eens het systeem op punt staat, is het een kwestie van de beweiding terug op te starten. Dit vergt een nieuwe aanpak binnen het bedrijf. Boeren die de stap zetten, geven bijna allemaal aan dat het een aangename manier van werken is.”

“De landbouwer heeft zelf de keuze hoe hij beweiding aanpakt”, legt Pieter uit. “Landbouwers die interesse hebben in nieuwe technieken, hebben verschillende mogelijkheden om hen te laten bijstaan waardoor beweiden voor hen aantrekkelijker kan worden. Anderzijds is niet iedereen even geïnteresseerd in deze nieuwe technieken. Er zijn ook kansen genoeg om te beweiden met minder technologie. Dan liggen de vaste kosten op je bedrijf lager, wat voor mentale rust kan zorgen.”

De betrokken landbouwers gaven aan tevreden te zijn over de resultaten van ‘WeideWijs’. Wil u graag meer informatie? Bekijk dan zeker de fiches op www.obsherbe.be/weidewijs of neem contact op met één van de projectpartners. Dit project is een samenwerking tussen Obs’herbe, Hooibeekhoeve, CowCoach en ILVO.

Via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2023-2027 kan u extra steun verkrijgen voor grasland in de huiskavel via de maatregelen ‘Behoud meerjarig grasland’ voor grasland dat meerdere jaren aanligt zonder te vernieuwen of te ploegen. Via de maatregel ‘Ecologisch beheerd grasland’ kan u steun ontvangen voor grasland waarbij u de beperkende voorwaarden rond bemesting en gewasbeschermingsmiddelen op het perceel volgt.

 

Delen: